Cukrzyca – choroba cywilizacyjna – dotyka coraz więcej osób, jednocześnie młodych, jak i starszych. To cena, jaką płacimy za coraz wyższy poziom życia. Jej rozwojowi sprzyjają podstawowe błędy żywieniowe, siedzący tryb życia, nerwowość. Co powinniśmy wiedzieć na temat tego schorzenia, czy i w jaki sposób można uniemożliwiać cukrzycy, a także jaką rolę w tej chorobie odgrywa dieta? Tym zagadnieniom poświęcona jest niniejsza książka. Jej autorka, Barbara Jakimowicz-Klein, chce pomóc osobom chorym zrozumieć istotę cukrzycy i przeciwdziałać jej skutkom. Z reguły jednak skupia się na diecie jako ważnym składniku terapii. Żywienie człowieka chorego musi bowiem zapewnić mu nieskrępowany rozwój organizmu, możność realizowania pracy oraz dobre samopoczucie.
W Kuchni diabetyków znajdą zatem Państwo najnowsze zalecenia dotyczące właściwego odżywiania się w cukrzycy, a także przepisy na potrawy dozwolone w diecie cukrzycowej, równocześnie receptury na dania proste, jak i na bardziej wytworne – wszystkie i smaczne i zdrowe. Z całą pewnością warto zajrzeć do tego poradnika!