Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu to pierwszy tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka zdrowego i chorego i Żywienie a zdrowie publiczne.
Zgodnie z tytułem pierwszy tom demonstruje kompleksowo ujęte podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu człowieka. Jest to jedyny na polskim rynku podręcznik akademicki przedstawiający aktualną wiedzę z zakresu nauki o żywieniu człowieka, użytkowany przez studentów wielu kierunków studiów związanych z żywnością, żywieniem i zdrowiem.
Jej autorami jest obszerne grono najwybitniejszych krajowych nauczycieli akademickich i specjalistów reprezentujących zróżnicowane dyscypliny nauki związane z odżywianiem się człowieka. Książka Żywienie człowieka.
Podstawy nauki o żywieniu dedykowana jest dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych oraz żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.