Otrzymywanie wysokich plonów scala się z zapewnieniem zbożu optymalnej ilości części pokarmowych i ochroną roślin przed zagrażającym im agrofagami. Jednak by było to osiągalne, każdy firma powinien dysponować wiedzą o zagrażających agrofagach, ich biologii i rozwoju, warunkach sprzyjających ich pojawianiu się, objawach oraz fazie rośliny uprawnej, w której w sposób szczególny jest narażona na działanie tych czynników.
Ważna jest również znajomość metod ograniczania i zwalczania agrofagów. Natomiast wiedza dotycząca niedoborów elementów pokarmowych pozwala zapewnić stosowne odżywienie roślin, co przekłada się na poziom uzyskiwanych plonów. Agro Wydawnictwo wraz z specjalistami z COBORU, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie opracowało Atlas Zboża, który jest kompendium wiedzy odnośnie chwastów, chorób, szkodników i niedoborów. Znajdują się w nim opisy wyglądu, objawów, rozwoju, zgubności oraz metod zwalczania agrofagów, jakich można spotkać w uprawach zbożowych. Gromadzi również opisy, a także przykłady niedoborów pokarmowych. W publikacji przekazane zostały także progi szkodliwości, które stanowią podstawę w podejmowaniu decyzji o wykonaniu zabiegu chemicznego. W atlasie można także znaleźć substancje czynne rekomendowane do zwalczania agrofagów. Przygotowaliśmy jeszcze sposoby monitorowania chwastów, szkodników, chorób i niedoborów pokarmowych.
na dodatek poruszamy także integrowaną ochronę roślin w kontekście uprawy zbóż, jak także opisujemy zjawisko fitotoksyczności. Publikacja jest bogato ilustrowana, dzięki temu usprawnia przeprowadzanie lustracji polowych. Publikacja gromadzi także fazy rozwojowe zbóż.