Rzepak ozimy to roślina, która najdłużej znajduje się na polu spomiędzy wszystkich upraw rolniczych. Z tego powodu jest narażona na atak ze strony agrofagów już od wczesnej jesieni aż do zbioru. Jest on uszkadzany, porażany i zasiedlany przez około 100 zróżnicowanych agrofagów, które przy braku właściwej ochrony powodują pokaźne straty ekonomiczne, a choćby całkowitą likwidację plantacji. Dlatego Agro Wydawnictwo we współpracy z COBORU, Instytutem Ochrony Roślin, a także Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu opracowało pierwszy taki atlas poświęcony rzepakowi. Został on wydany pod redakcją prof. Marka Mrówczyńskiego. Zawarliśmy w nim najważniejsze informacje, które dotyczą poprawnej identyfikacji agrofagów. W atlasie zamieściliśmy plastikowe opisy agrofagów, informację o ich rozwoju, występowaniu, destrukcyjności, progach szkodliwości, monitoringu, terminach zabiegów ochronnych, integrowanych metodach ochronnych z uwzględnieniem najważniejszych substancji czynnych.Oprócz agrofagów opisaliśmy także objawy niedoboru komponentów pokarmowych, na wystąpienie których narażony jest rzepak. Przedstawiamy też sposoby i techniki prowadzenia monitoringu plantacji na występowanie agrofagów oraz niedoborów pokarmowych. Publikacja jest obejmuje kompleksowo problemy dotyczące rzepaku ozimego i mieści zdjęcia, które pomogą w identyfikowaniu szkodników, chwastów, chorób i niedoborów pokarmowych.
liczba stron: 144