Nutrigenomika to nauka, której przedmiotem badań są interakcje pomiędzy genami i żywieniem w kontekście zdrowia człowieka. Obejmuje ona z jednej strony wpływ elementów pokarmowych na funkcjonowanie genów, a z drugiej – sposób, w jaki mnogość genów kształtuje reakcję organizmu na komponenty pokarmowe, a tym samym wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia określonych cech.
Przekazujemy Państwu innowacyjny podręcznik opisujący oddziaływanie żywności na organizm człowieka na poziomie zarówno komórkowym, jak i molekularnym. Książka ukazuje, w jaki sposób genetyczne, a poprzez to biochemiczne i fizjologiczne, parametry organizmu wyznaczają możliwości użycia części pokarmowych i co za tym idzie dla zdrowia człowieka.
Publikację dedykujemy studentom dietetyki, już pracującym zawodowo dietetykom i wszystkim zainteresowanym interdyscyplinarnymi zagadnieniami, które dotyczą funkcjonowania ludzkiego organizmu. Kierujemy ją ponadto do studentów kierunków medycznych i biotechnologicznych.