Tytuł Wegetarianizm Autorzy M. H. Borawska, M. Malinowska Język polski Wydawnictwo PZWL ISBN 978-83-200-6490-2 Rok wydania 2009 Warszawa Wydanie 1 liczba stron 120 Format epub, mobi Spis treści Wstęp 7 Wykaz wykorzystywanych skrótów 13 Charakterystyka poszczególnych grup produktów spożywczych z uwzględnieniem ich wartości odżywczych 15 Pieczywo i produkty zbożowe 16 Mleko i produkty mleczne 20 Jaja 26 Masło i śmietana 28 Inne tłuszcze 30 Izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych 33 Ziemniaki 36 Warzywa, owoce i wodorosty 37 Warzywa i owoce obftujące w witaminę C 38 Warzywa i owoce obftujące w ß-karoten 39 Inne owoce i warzywa 39 Suche nasiona roślin strączkowych 41 Wodorosty wykorzystywane w kuchni japońskiej i chińskiej 46 Błonnik pokarmowy 49 Polifenole 51 Cukier i słodycze 52 Mięso, wędliny, drób, ryby 53 Korzyści z wegetarianizmu 56 Wegetarianizm a choroby cywilizacyjne 56 Przemiana lipidowa ustroju 56 Nadciśnienie tętnicze u wegetarian 63 Otyłość a wegetarianizm 67 Cukrzyca a wegetarianizm 71 Niekorzystne skutki diet wegetariańskich 74 Niedobory witamin z grupy B i D 74 Niedobór witaminy B12 74 Niedobór witamin B1 i B2 78 Niedobór witaminy D 79 Niedobory komponentów mineralnych Fe, Ca, Zn, J, Se 80 Niedobór żelaza 80 Niedobór wapnia 83 Niedobory mikroelementów 84 Substancje antyżywieniowe 87 Wegetarianizm u dzieci 96 Przykładowe diety wegetariańskie 99 Przykładowe jadłospisy wegetariańskie 101 Podsumowanie 109 Piśmiennictwo 111 Słowniczek trudniejszych terminów i nazw 114