Tytuł Obyczaje i życie codzienne na przestrzeni dziejów Podtytuł Studia przypadków Język polski Wydawnictwo Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego ISBN 978-83-235-4911-6 Rok wydania 2021 Warszawa Wydanie 1 ilość stron 226 Format epub, pdf, mobi Spis treści Wstęp 7 1. Życie codzienne na dworach od XVI do XVIII wieku Patrycja Czarnecka, Życie codzienne Anny Jagiellonki w latach 1564–1572 17 Martyna Góra, Królewskie zdrowie – kondycja fizyczna Zygmunta III Wazy 30 Magdalena Makówka, Książęca codzienność w cieniu obfitej polityki. Fryderyk Ludwik książę Walii w latach 1736–1751 45 2. Obyczaje i praktyki życia codziennego Piotr Wieczeński, Porównanie wpływu wybranych aspektów (prawo, religia, medycyna) na stosunki społeczne oraz obyczaje wielokulturowych społeczności na wybrzeżu lewantyńskim w dobie pierwszych krucjat (1095–1192) 57 Małgorzata Romankiewicz-Częścik, Pożywienie w praktykach religijnych Pomorzan zachodnich w dobie chrystianizacji 68 Agata Niedzielska, Obyczajowość Tatarów krymskich oczyma francuskiego konsula w XVIII wieku 82 Maciej Stawiski, Życie codzienne bernardynów w XVIII i na początku XIX wieku. Wybrane zagadnienia 93 Izabela Andrzejewska, Medyczne aspekty noszenia gorsetu w świetle badań historycznych i współczesnych 104 3. Żołnierska codzienność Izabela Śliwińska-Słomska, Pobożność katolickich żołnierzy armii koronnej na podstawie testamentów oblatowanych w księgach grodzkich lubelskich w okresie wazowskim. Rekonesans źródłowy 117 Wiktor Stypczyński, Życie codzienne oficerów i marynarzy Royal Navy na przełomie XVIII i XIX wieku 129 Hubert Korzeniowski, Niecodzienna codzienność – z życia w niewoli żołnierza epoki napoleońskiej 138 4. Praca i czas wolny Marta Michalska, Fortepian, albo plagi domowe. Paradoks gry na fortepianie w Warszawie na przełomie XIX i XX wieku 151 Wojciech Milej, Życie codzienne w księżycowej rzeczywistości. „Na srebrnym globie" Jerzego Żuławskiego jako astronomiczna metafora krytyki społecznej i naukowej przełomu XIX i XX wieku 163 Agnieszka Goluch, „Czego pragnie gospodyni?" Asortyment codziennego wykorzystania reklamowany w damskim tygodniku „Dobra Gospodyni" (1901–1915) 173 Antonina Pawłowska, Czerwone wstążki i terpentyna – hodowla bydła w Irlandii na początku XX wieku 188 Mateusz Radomski, Życie codzienne bezrobotnych w Zagłębiu Dąbrowskim w okresie międzywojennym 200 Maciej Waleszczyński, PRL serwuje: zupa „nic", schab z mortadeli, sałatka „byle co" 213