Tytuł Ekonomika część 1 – podręcznik Podtytuł Technikum, Szkoła policealna Autorzy Marian Pietraszewski, Krzysztof Potoczny, Stanisław Chudy, Marzena Frąckowiak, Radosław Repetowski, Sylwia Świdzińska-Jachna Wydawnictwo Empi2 ISBN 978-83-65149-95-4 Rok wydania 2011 Polska Wydanie 2 ilość stron 368 Format pdf Spis treści 1. Normy regulujące współżycie międzyludzkie
1.1. Normy prawne i moralne
1.2. Reguły obyczajowe i kultura dnia codziennego
1.3. Poszanowanie godności człowieka
1.4. Zwroty grzecznościowe
1.5. Kultura pracy, a także zwyczaje w kraju i za granicą
Przemyśl lub przedyskutuj
2. Wizerunek pracownika
2.1. Elegancja a moda
2.2. Higiena osobista
2.3. Ubiór i zasady jego doboru
2.4. Wygląd zewnętrzny
Przemyśl albo przedyskutuj
3. Stosunki interpersonalne
3.1. Kultura osobista i zachowanie w sytuacjach zawodowych
3.2. Wydajna komunikacja a błędy komunikacyjne
3.3. Zachwyt i szacunek w kontaktach ze współpracownikami i klientami.
Zasady pracy w grupie
3.4. Techniki asertywności i kontrolowanie emocji
3.5. Redukowanie stresu w pracy zawodowej
3.6. Sztuka skutecznych negocjacji
3.7. Sztuka rozwiązywania konfliktów
3.8. Etyka zawodowa
Przemyśl lub przedyskutuj
4. Samoocena
4.1. Właściwości osobowości pracownika
4.2. Analiza SWOT cech osobowości jako składnik doskonalenia zawodowego
4.3. Analiza SWOT w celach zawodowych
4.4. Wymagania pracodawcy wobec pracownika
Przemyśl lub przedyskutuj
5. Działalność produkcyjna, handlowa, usługowa
5.1. Charakterystyka działalności przedsiębiorstw
Przemyśl albo przedyskutuj
5.2. Części otoczenia przedsiębiorstw
Przemyśl albo przedyskutuj
5.3. Zaopatrzenie i gospodarka materiałowo-towarowa przedsiębiorstw
5.3.1. Klasyfikacja materiałów, wyrobów i towarów
5.3.2. Zadania i organizacja gospodarki materiałowo-towarowej
5.3.3. Normowanie zużycia materiałów
5.3.4. Zapasy materiałowo-towarowe
5.3.5. Dostawy materiałowo-towarowe
5.3.6. Gospodarka magazynowa
Przemyśl lub przedyskutuj
5.4. Produkcja wyrobów i ich zbyt
5.4.1. Produkcja wyrobów, jej typy i typy
5.4.2. Struktura cyklu produkcji
5.4.3. Organizacja cyklu produkcyjnego
5.4.4. Cykl produkcyjny i jego rytmiczność
5.4.5. Zdolność produkcyjna przedsiębiorstwa
5.4.6. Technologiczne normowanie pracy
5.4.7. Technologiczne i organizacyjne przygotowanie produkcji
5.4.8. Działalność pomocnicza i transportowa w przedsiębiorstwie
5.4.9. Postęp techniczny i organizacyjny
5.4.10. Wpływ działalności produkcyjnej na środowisko naturalne
5.4.11. Organizacja zbytu wyrobów
Przemyśl albo przedyskutuj
5.5. Działalność handlowa
5.5.1. Istota i zadania handlu
5.5.2. Jednostki sprzedaży detalicznej
5.5.3. Sprzedaż detaliczna i formy sprzedaży detalicznej
5.5.4. Wnętrza jednostek sprzedaży detalicznej
5.5.5. Zapasy towarowe i prędkość obiegu towarów
5.5.6. Czynności rachunkowo-kasowe i dokumentacja sprzedaży
5.5.7. Typy hurtowni, a także rodzaje obrotu hurtowego
5.5.8. Rynek towarów i usług w Unii Europejskiej
5.5.9. Handel zagraniczny
5.5.10. Transakcje i dokumenty w handlu zagranicznym
5.5.11. Cła
5.5.12. Rozliczenia międzynarodowe
Przemyśl lub przedyskutuj
5.6. Działalność usługowa
5.6.1. Charakterystyka i klasyfikacja usług
5.6.2. Organizacja działalności usług rynkowych
5.6.3. Charakterystyka wybranych rodzajów usług
5.6.4. Outsourcing
5.6.5. E-biznes
Przemyśl albo przedyskutuj
6. Gospodarowanie zasobami majątkowymi
6.1. Zasoby posiadajątkowe jednostki organizacyjnej
6.2. Charakterystyka aktywów trwałych
6.2.1. Elementy aktywów trwałych
6.2.2. Amortyzacja środków trwałych
6.2.3. Działalność inwestycyjna przedsiębiorstw
6.2.4. Korzystanie z obcych środków trwałych
6.2.5. Gospodarka remontowa
Przemyśl lub przedyskutuj
6.3. Aktywa obrotowe
6.3.1. Klasyfikacja aktywów obrotowych
6.3.2. Rotacja aktywów obrotowych
6.4. Papiery wartościowe
6.4.1. Charakterystyka papierów wartościowych
6.4.2. Akcje
6.4.3. Obligacje
6.4.4. Inne lokacyjne papiery wartościowe
6.5. Kapitały przedsiębiorstwa
6.6. Kredyty bankowe i pożyczki
Przemyśl albo przedyskutuj
7. Zarządzanie jednostką organizacyjną
7.1. Istota i funkcje zarządzania
7.2. Obszary zarządzania
7.2.1. Zarządzanie zasobami ludzkimi
7.2.2. Zarządzanie finansami
7.2.3. Zarządzanie marketingiem
7.2.4. Zarządzanie produkcją i usługami
7.3. Koncepcje i techniki zarządzania
7.4. Systemy zarządzania
7.4.1. Zarządzanie jakością
7.4.2. Zarządzanie potencjałem społecznym organizacji
7.4.3. Zarządzanie wiedzą
7.5. Menedżer jako osoba zarządzająca przedsiębiorstwem
7.6. Kontrola w procesie zarządzania
7.7. Kultura organizacyjna
Przemyśl albo przedyskutuj
8. Planowanie i organizowanie działalności jednostki organizacyjnej
8.1. Zasady i metody planowania
8.1.1. Istota planowania i jego warianty
8.1.2. Zasady i metody planowania działalności gospodarczej
8.1.3. Tryb opracowywania planu działalności gospodarczej
Przemyśl albo przedyskutuj
8.2. Planowanie rzeczowe
8.2.1. Planowanie sprzedaży (zbytu)
8.2.2. Planowanie produkcji wyrobów
8.2.3. Planowanie usług
8.2.4. Planowanie zaopatrzenia materiałowego i towarowego
Przemyśl lub przedyskutuj
8.3. Planowanie finansowe
8.3.1. Planowanie zmian w posiadajątku i kapitałach przedsiębiorstwa
8.3.2. Planowanie kosztów
8.3.3. Planowanie przychodów, kosztów ich uzyskania i wyników
8.3.4. Planowanie przepływów środków pieniężnych
8.4. Biznesplan
Przemyśl albo przedyskutuj
8.5. Podział i organizacja pracy
8.5.1. Istota i zasady organizacji pracy
8.5.2. Organizacja cyklu pracy
8.5.3. Organizacja stanowisk pracy
Przemyśl albo przedyskutuj
8.6. Struktury organizacyjne
8.6.1. Podział pracy podstawą więzi organizacyjnych
8.6.2. Pojęcie i rodzaje struktur organizacyjnych
8.6.3. Funkcje struktury organizacyjnej i jej członów
8.6.4. Schematy organizacyjne przedsiębiorstw i ich formalizacja
Przemyśl lub przedyskutuj