Dietetyka to nauka medyczna dotycząca korzystnego (racjonalnego i zbilansowanego, czyli dostarczającego wszystkich potrzebnych części odżywczych) żywienia człowieka zarówno w sytuacji osób zdrowych, jak i chorych (w takich schorzeniach i dolegliwościach jak alergie i nietolerancje pokarmowe, cukrzyca, choroby układu krążenia, otyłość) oraz w niepowtarzalnych stanach organizmu (ciąża).
Powiązana jest z innymi dziedzinami i dyscyplinami nauki takimi jak medycyna, farmakologia, biologia i mikrobiologia, chemia żywności, bromatologia, psychologia oraz edukacja żywieniowa. Stanowi zatem wielki zakres wiedzy dotyczący funkcjonowania ludzkiego organizmu – nie tylko od strony anatomicznej, fizjologicznej i metabolicznej, ale także psycho-społeczno-kulturowej.
Dietetyka uczy, jak uniemożliwiać niektórym chorobom przez zmianę sposobu odżywiania i jak leczyć pewne schorzenia za pomocą modyfikacji nawyków żywieniowych. Dietetyka to także wiedza o surowcach, z których sporządzane są potrawy – o ich składzie biochemicznym, wartości odżywczej i energetycznej i ich osiągalnych interakcjach z lekami oraz suplementami diety.
Daje także wiedzę odnośnie kontroli jakości produktów żywnościowych. Dietetyka to zatem interdyscyplinarna nauka dająca komplementarną wiedzę na temat sposobu żywienia człowieka – jednocześnie od strony jego wpływu na ciało, jak i na samopoczucie.
obecnie obserwujemy ogromny wzrost zainteresowania dietetyką. Z jednej strony, wzrasta ogólna świadomość dotycząca żywienia, ludzie coraz bardziej interesują się zdrowym stylem życia, a co za tym idzie, racjonalnym odżywianiem.
Z drugiej, postęp cywilizacyjny przyczynia się do rozwoju wielu chorób związanych m.in. Z układem trawienia, krążenia, ruchu – na te wszystkie funkcje sposób żywienia ma bowiem ogromny wpływ. W świetle jednego i drugiego spojrzenia można zauważyć, iż dietetyka rozwija się i ewoluuje w zawrotnym tempie.
Ostatnie miesiące, ubiegły rok, a nawet ostatnie lata przyniosły mnóstwo atrakcyjnych trendów rozwoju dietetyki, które w najbliższych latach będą się najprawdopodobniej nadal intensywnie rozwijały. Oddajemy w ręce czytelników monografię naukową „świeże trendy w dietetyce".
Jest to publikacja, która, mamy nadzieję, wzbudzi zainteresowanie oraz odpowie na zapotrzebowanie wszelkich zainteresowanych dietetyką, poszukujących informacji na temat najnowszych trendów, tendencji, nurtów i nowości dietetycznych.
Publikacja ta jest pracą zbiorową, skutkiem pracy kilkunastu autorów, specjalistów w zakresie poszczególnych zagadnień wchodzących w skład szeroko pojętej dietetyki. Żywimy nadzieję, iż przyczyni się ona do rozwoju dietetyki w Polsce oraz zainicjuje dyskusję nad dalszymi kierunkami rozwoju tej dziedziny nauki w naszym kraju.
prof. Dr. Hab. Krzysztof L. Krzystyniak dr Joanna Klonowska