Tytuł Modyfikacja cyklu transpiracji a skuteczność indukowanej fitoekstrakcji ołowiu i kadmu w wybranych gatunkach roślin Autor Eugeniusz Małkowski Język polski Wydawnictwo Uniwersytet Śląski ISBN 978-83-8012-644-2 seria Prace Naukowe UŚ; Biologia Rok wydania 2011 Katowice Wydanie 1 liczba stron 162 Format pdf Spis treści Spis treści Podziękowania / 7 Wykaz skrótów / 9 1. Wstęp / 11 1.1. Ołów i kadm w środowisku glebowym / 11 1.2. Fizykochemiczne metody oczyszczania gleb z metali / 13 1.3. Fitoremediacja jako metoda oczyszczania środowiska / 14 1.3.1. Metody fitoremediacji / 15 1.3.1.1. Fitodegradacja / 15 1.3.1.2. Fitofiltracja / 16 1.3.1.3. Fitoulatnianie / 18 1.3.1.4. Fitochemostabilizacja / 18 1.3.1.5. Fitoekstrakcja / 23 1.4. Pobieranie Pb i Cd przez korzenie roślin i ich transport do pędów / 38 1.5. Poglądy na rolę transpiracji w indukowanej fitoekstrakcji Pb i Cd / 42 1.5.1. Związki modyfikujące natężenie transpiracji i rola transpiracji w indukowanej fitoekstrakcji Pb i Cd / 44 2. Cel badań / 49 3. Materiał i metody / 51 3.1. Doświadczenia w kulturach hydroponicznych i doświadczenia wazonowe / 51 3.1.1. Materiał roślinny / 51 3.1.2. Doświadczenia w kulturach hydroponicznych / 52 3.1.2.1. Uprawa roślin / 53 3.1.2.2. Traktowanie roślin fuzikokcyną (FC) i KCl, a także pomiar transpiracji / 54 3.1.3. Doświadczenia wazonowe / 57 3.1.3.1. Przygotowanie gleby i uprawa roślin / 57 3.1.3.2. Traktowanie roślin fuzikokcyną (FC), kwasem abscysynowym (ABA), KCl i glifosatem (Glif) / 58 3.1.3.3. Pomiar transpiracji / 60 3.2. Badania na poziomie tkankowym / 61 3.2.1. Uprawa siewek kukurydzy i przygotowanie segmentów koleoptyli / 62 3.2.2. Inkubacja segmentów / 62 3.3. Metody analityczne / 64 4. Wyniki / 66 4.1. Wpływ FC i KCl na transpirację, a także zawartość Pb, Cd, K, Ca i Zn w pędach gorczycy sarepskiej — badania w kulturach hydroponicznych / 66 4.1.1. Transpiracja gorczycy sarepskiej uprawianej w pożywce podstawowej lub w pożywce EDTA/Pb/Cd/Zn / 67 4.1.1.1. Dynamika zmian transpiracji / 67 4.1.1.2. Pełna liczba wytranspirowanej wody w czasie trwania eksperymentu (w ciągu 49 godzin) / 73 4.1.2. Akumulacja Pb i Cd w pędach gorczycy sarepskiej uprawianej w pożywce EDTA/Pb/Cd/Zn / 76 4.1.3. Akumulacja K, Ca i Zn w pędach gorczycy sarepskiej uprawianej w pożywce podstawowej lub w pożywce EDTA/Pb/Cd/Zn / 79 4.1.4. Zależność między zawartością Pb, Cd, K, Ca i Zn w pędach gorczycy sarepskiej a transpiracją / 82 4.2. Wpływ FC, KCl, ABA, glifosatu i EDTA na transpirację i akumulację Pb i Cd w pędach gorczycy sarepskiej i słonecznika — badania w kulturach wazonowych / 86 4.2.1. Wpływ FC, KCl, ABA i EDTA na transpirację / 87 4.2.1.1. Dynamika zmian transpiracji / 87 4.2.1.2. Kompletna ilość wytranspirowanej wody / 91 4.2.2. Wpływ FC, KCl, ABA, EDTA i glifosatu (Glif) na akumulację Pb i Cd / 94 4.3. Wpływ Pb, EDTA i glifosatu na akumulację Pb, Ca i K w segmentach koleoptyli kukurydzy — badania na poziomie tkankowym / 98 5. Dyskusja / 102 5.1. Zależność między transpiracją a akumulacją Pb i Cd w pędach roślin z indukowaną hyperakumulacją metali / 103 5.2. Problemy związane ze użytkowaniem fitoekstrakcji w warunkach polowych / 116 5.2.1. Możliwość ługowania metali w glebie poprzez nadmiar związków chelatujących / 116 5.2.2. Zagospodarowanie zanieczyszczonego plonu po procesie fitoekstrakcji / 118 6. Wnioski / 121 Literatura / 123 Summary / 153 Zusammenfassung / 155