Faktem jest, iż bez napojów, które kupuje się w sklepach i supermarketach, już się nie obędziemy, lecz do tego by czasem je zastępować, a czasem wyłącznie uzupełniać napojami posiadającymi, atrybuty lecznicze, które tanio i dość łatwo można przygotować w domu, jak najmocniej namawiam. Typów leczniczych napitków jest dużo. W tej książeczce prezentuję receptury dziesięciu ich rodzajów, z których za najsmaczniejsze i najmocniej wartościowe dla naszych organizmów uznaję kwasy, miody, piwa, sbitienie i herbaty ziołowe. Warto - jak sądzę - w dzisiejszych czasach popularyzować możliwości wykorzystania części roślin do wyrobu leczniczych napojów, udostępniać receptury wielu szczególnie wartościowych miodów, kwasów, piw i napojów ziołowych, mających obszerniejsze bądź mniejsze wartości lecznicze, a w dodatku w zdecydowanej większości po prostu smacznych. Są to więc lecznicze napoje nie tylko "dla ciała", lecz i "dla ducha". Oczywiście najważniejsze będzie użycie leczniczych napojów w kuracji rozmaitych chorób, nie jako leków głównych, zasadniczych, ale pomocniczych, wspierających terapię. Pokaźne jeszcze, będzie ich wykorzystanie w profilaktyce medycznej. Tak samo ważna będzie ich wartość spożywcza. Książka zawiera 250 atrakcyjnych przepisów na kwasy, miody, piwa, sbitienie i herbaty ziołowe.