Zdjęcia szkodliwe substancje w żywności

E-booki

Dostępność: Do kupienia

Szkodliwe substancje w żywności (Wydawnictwo Naukowe PWN)

Do kupienia w: Sklep TaniaKsiazka.pl Marka: Wydawnictwo Naukowe PWN
89,61 zł
Idź do sklepuSuper oferta

Skrócony opis produktu

Tytuł destrukcyjne substancje w żywności Podtytuł Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne Autorzy Agata Witczak, Zdzisław E. Sikorski Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN ISBN...

Proponowany artykuł szkodliwe substancje w żywności można kupić w TaniaKsiazka.pl w naprawdę promocyjnej cenie wynoszącej 89,61 zł. Oferta ta stanowi wynik szerokich analiz olbrzymiej liczby sklepów w bazie.

Podstawowe cechy

ISBN

9788301213060

Autor

Agata witczak,zdzisław e. sikorski

Sprawdź promocyjne oferty na szkodliwe substancje w żywności

Prezentujemy listę promocyjnych ofert na szkodliwe substancje w żywności jakie udało się odszukać. Zobacz oferty, warunki darmowej i ekspresowej dostawy, a także opinie o produkcie:

szkodliwe substancje w żywności (sklep TaniaKsiazka.pl)

89,61 zł
Sklep TaniaKsiazka.pl
Idź do sklepuSuper oferta
Pokaż wszystkie oferty (1)
  • Dane o dostępności produktów i aktualnych cenach zastosowane w naszym rankingu indeksowane są w zasadzie natychmiast.

Pełny opis produktu

Tytuł szkodliwe substancje w żywności Podtytuł Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne Autorzy Agata Witczak, Zdzisław E. Sikorski Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN ISBN 978-83-01-21306-0 Rok wydania 2020 Wydanie 1 ilość stron 304 Format mobi, epub Spis treści Przedmowa XIII 1. Zagrożenia zdrowotne powodowane zgubnymi substancjami w żywności – Zdzisław E. Sikorski 1 1.1. Problematyka bezpieczeństwa żywności 1 1.2. Rodzaje i pochodzenie szkodliwych substancji 2 1.3. Istotność zagrożeń 4 1.4. Zapewnianie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności 5 1.5. Informowanie społeczeństwa o realnych zagrożeniach 6 1.6. Podsumowanie 7 Bibliografia 8 2. Krzywdzące substancje w żywności. Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne – Agata Witczak, Artur Ciemniak 9 2.1. Wprowadzenie 9 2.2. Substancje naturalne pochodzenia biologicznego 10 2.2.1. Wprowadzenie 10 2.2.2. Alkaloidy 11 2.2.3. Glikozydy 18 2.2.4. Lektyny (hemaglutyniny) 23 2.2.5. Fityniany 24 2.2.6. Kwas szczawiowy 24 2.3. Toksyny mineralne i metale ciężkie 25 2.3.1. Wprowadzenie 25 2.3.2. Azotany 26 2.3.3. Metale ciężkie 27 2.4. Pestycydy 31 2.4.1. Wprowadzenie 31 2.4.2. Herbicydy 33 2.4.3. Fungicydy 34 2.4.4. Insektycydy 35 2.4.5. Podsumowanie 37 Bibliografia 41 3. Skutki wadliwego przechowywania i przetwarzania żywności – Zdzisław E. Sikorski 43 3.1. Czynniki wpływające na bezpieczeństwo zdrowotne żywności 43 3.2. Procesy mikrobiologiczne powodujące zagrożenia zdrowotne 44 3.3. Szkodliwe skutki utleniania składników żywności 46 3.4. Skutki grzejnej obróbki żywności 48 3.4.1. Wprowadzenie 48 3.4.2. Niekorzystne zmiany grzewcze powodowane smażeniem 49 3.5. Zmiany wywoływane wodorowaniem 51 3.6. Zgubne skutki wędzenia 52 3.7. Skutki użytkowania dodatków 55 3.8. Podsumowanie 57 Bibliografia 58 4. Destrukcyjne związki powstające wskutek przemian sacharydów – Hanna Staroszczyk 59 4.1. Aspekt zdrowotny spożywania sacharydów 59 4.1.1. Pozytywne aspekty spożywania sacharydów 59 4.1.2. Negatywne skutki spożywania sacharydów 61 4.2. Konsekwencje zastąpienia sacharydów w żywności 68 4.2.1. Wprowadzenie 68 4.2.2. Naturalne syropy sacharydowe 69 4.2.3. Syropy skrobiowe 72 4.2.4. Poliole 73 4.2.5. Inne substancje słodzące 74 4.3. Interakcje sacharydów z innymi składnikami żywności 79 4.3.1. Pożyteczne produkty reakcji Maillarda 79 4.3.2. Zgubne produkty reakcji Maillarda 80 4.4. Podsumowanie 81 Bibliografia 82 5. Lipidy szkodliwe dla zdrowia – Izabela Sinkiewicz 85 5.1. Naturalne lipidy zgubne dla zdrowia 85 5.1.1. Wstęp 85 5.1.2. Lipidy a schorzenia dietozależne 86 5.1.3. Niekorzystne działanie nasyconych kwasów tłuszczowych 86 5.1.4. Nienasycone kwasy tłuszczowe 87 5.1.5. Cholesterol 87 5.2. Szkodliwe produkty utleniania lipidów 88 5.2.1. Wprowadzenie 88 5.2.2. Działanie wtórnych produktów utleniania 88 5.2.3. Zmiany barwy mięsa 89 5.2.4. Toksyczne produkty utleniania lipidów 90 5.2.5. Oksysterole 90 5.2.6. Niekorzystne efekty utleniania lipidów 91 5.3. Obróbka grzejna 91 5.3.1. Oleje tłoczone na zimno i gorąco 91 5.3.2. Smażenie 92 5.4. Niekorzystne skutki uwodorniania lipidów 94 5.4.1. Wstęp 94 5.4.2. Spożycie izomerów trans kwasów tłuszczowych 95 5.4.3. Izomery trans kwasów tłuszczowych a profil lipidowy krwi 96 5.4.4. Wpływ izomerów trans kwasów tłuszczowych na chorobę wieńcową 96 5.4.5. Wpływ izomerów trans kwasów tłuszczowych na otyłość 97 5.4.6. Limity izomerów trans kwasów tłuszczowych 97 5.5. Podsumowanie 98 Bibliografia 98 6. Białka i produkty ich reakcji zgubne dla zdrowia – Zdzisław E. Sikorski 99 6.1. Naturalne białka destrukcyjne dla zdrowia 99 6.1.1. Czy białka mogą być krzywdzące? 99 6.1.2. Inhibitory enzymów proteolitycznych 100 6.1.3. Awidyna 101 6.1.4. Białka glutenu i alergeny 101 6.1.5. Lektyny 102 6.1.6. Białka prionowe 102 6.2. Niekorzystne skutki utleniania białek 103 6.3. Cieplne zmiany białek żywności 104 6.3.1. Prawidłowe efekty ogrzewania białek 104 6.3.2. Ubytki wartości biologicznej 105 6.3.3. Akryloamid i heterocykliczne aminy aromatyczne 105 6.3.4. Skutki ogrzewania w środowisku zasadowym 106 6.4. Zgubne efekty mikrobiologicznych przemian białek żywności 107 6.5. Szkodliwe produkty interakcji białek i innych części żywności 108 6.6. Podsumowanie 109 Bibliografia 110 7. Biogenne aminy – Edyta Malinowska-Pańczyk 111 7.1. Wprowadzenie 111 7.2. Wpływ BA na zdrowie 112 7.3. Powstawanie BA w żywności 114 7.4. Warunki sprzyjające tworzeniu BA 116 7.4.1. Przystępność substratów 116 7.4.2. Temperatura 117 7.4.3. PH 117 7.4.4. Chlorek sodu 117 7.4.5. Sacharydy 118 7.4.6. Konserwanty i naturalne substancje przeciwdrobnoustrojowe 119 7.4.7. Opakowanie 119 7.5. Obecność BA w żywności 120 7.5.1. Produkty niefermentowane 120 7.5.2. Produkty fermentowane 121 7.6. Aspekty regulacyjne 123 Bibliografia 124 8. Alergeny pokarmowe – Barbara Wróblewska 127 8.1. Wprowadzenie 127 8.2. Podstawowe definicje 127 8.3. Typy alergenów 128 8.3.1. Wprowadzenie 128 8.3.2. Alergeny mleka krowiego 128 8.3.3. Alergeny jaja 129 8.3.4. Alergeny ryb 130 8.3.5. Alergeny skorupiaków 130 8.3.6. Alergeny orzechów ziemnych 131 8.3.7. Alergeny soi 132 8.3.8. Alergeny orzechów 133 8.3.9. Alergeny pszenicy 134 8.3.10. Alergeny selera 134 8.3.11. Alergeny mięsa mięczaków 134 8.3.12. Alergeny sezamu 135 8.3.13. Alergeny gorczycy 136 8.3.14. Alergeny łubinu 136 8.3.15. Siarczany(IV) 137 8.4. Wpływ procesów technologicznych na alergenność produktów przetworzonych 137 8.4.1. Wprowadzenie 137 8.4.2. Procesy cieplne 138 8.4.3. Glikacja 139 8.4.4. Fermentacja mlekowa 139 8.4.5. Modyfikacje enzymatyczne 140 8.4.6. Sieciowanie z udziałem transglutaminazy 140 8.4.7. Zastosowanie promieniowania gamma 141 8.4.8. Presuryzacja 142 8.4.9. Ultradźwięki 142 8.5. Objawy kliniczne alergii 142 8.6. Profilaktyka 143 Bibliografia 143 9. Toksyny ryb i bezkręgowców morskich – Jolanta Tomaszewska-Gras 145 9.1. Wprowadzenie 145 9.2. Toksyny bezkręgowców morskich wywołujące amnezję ASP 147 9.2.1. Występowanie 147 9.2.2. Budowa chemiczna i toksyczność 148 9.2.3. Mechanizm działania 149 9.3. Toksyny bezkręgowców morskich powodujące biegunki DSP 150 9.3.1. Występowanie 150 9.3.2. Budowa chemiczna 150 9.3.3. Toksyczność 151 9.3.4. Mechanizm działania 151 9.4. Toksyny bezkręgowców morskich wywołujące biegunki AZP 151 9.4.1. Obecność i budowa chemiczna 151 9.4.2. Toksyczność i mechanizm działania 152 9.5. Neurotoksyny bezkręgowców morskich NSP 153 9.5.1. Obecność 153 9.5.2. Budowa chemiczna i parametry 153 9.5.3. Toksyczność 154 9.5.4. Mechanizm działania 154 9.6. Toksyny paralityczne bezkręgowców morskich i ryb (PSP) 155 9.6.1. Obecność 155 9.6.2. Budowa chemiczna i cechy 156 9.6.3. Toksyczność i mechanizm działania 157 9.7. Toksyny ryb wywołujące ciguaterę CFP 157 9.7.1. Wprowadzenie 157 9.7.2. Ciguatoksyna 158 9.7.3. Maitoksyna i gambierol 158 9.8. Toksyny wytwarzające się w tkankach ryb po złowieniu 159 9.9. Inne rodzaje toksyn organizmów morskich 161 9.10. Podsumowanie 161 Bibliografia 162 10. Toksyny grzybów kapeluszowych – Roman Kotłowski 163 10.1. Wprowadzenie 163 10.2. Rodzaje zatruć 165 10.2.1. Zatrucia cyklopeptydowe i cytotoksyczne 165 10.2.2. Zatrucia gyromitrynowe, monometylohydrazynowe 168 10.2.3. Zatrucia muskarynowe 168 10.2.4. Zatrucie koprynowe 169 10.2.5. Zatrucia neurotoksyczne 170 10.2.6. Zatrucia psychotropowo-neurotoksyczne 171 10.2.7. Zatrucia gastrotoksyczne 173 10.2.8. Zatrucia orellaninowe 173 10.2.9. Zatrucia wywołane truciznami termolabilnymi 173 10.2.10. Grzyby wywołujące reakcję immunologiczną 174 Bibliografia 175 11. Toksyny pochodzenia mikrobiologicznego – Barbara Szymczak, Elżbieta Bogusławska-Wąs 177 11.1. Charakterystyka i obecność toksyn pochodzenia mikrobiologicznego 177 11.1.1. Wprowadzenie 177 11.1.2. Charakterystyka i obecność mikotoksyn 177 11.1.3. Charakterystyka i obecność toksyn bakteryjnych 179 11.2. Biosynteza i główne grupy toksyn w żywności 182 11.3. Metody oznaczania toksyn 186 11.4. Zagrożenia zdrowotne 190 11.4.1. Konsekwencje występowania mikotoksyn w żywności 190 11.4.2. Konsekwencje występowania toksyn bakteryjnych w żywności 192 11.5. Działania prewencyjne i kontrola 193 11.6. Dekontaminacja toksyn z produktów żywnościowych 199 11.7. Proces techniczny a toksyny 203 11.7.1. Wprowadzenie 203 11.7.2. Mleko i jego przetwory 203 11.7.3. Produkty roślinne 204 Bibliografia 205 12. Pasożyty ryb, bezkręgowców morskich, ptaków, ssaków i roślinnych minimalistycznców żywnościowych – warianty, rozprzestrzenienie, zgubność dla zdrowia konsumentów, eliminowanie, unieszkodliwianie – Ewa Sobecka 207 12.1. Wprowadzenie 207 12.2. Pasożyty przenoszone poprzez minimalistycznce i produkty żywnościowe 208 12.2.1. Echinococcus multilocularis 208 12.2.2. Toxoplasma gondii 209 12.2.3. Nicienie z typu Trichinella 210 12.2.4. Echinococcus granulosus 211 12.2.5. Cryptosporidium parvum 211 12.2.6. Giardia lamblia (Lamblia intestinalis, Giardia duodenalis) 212 12.2.7. Nicienie z rodziny Anisakidae 213 12.2.8. Nicienie z rodzaju Toxocara 214 12.2.9. Taenia solium 214 12.2.10. Ascaris lumbricoides 215 12.2.11. Przywry z rodziny Opisthorchiidae 216 12.2.12. Taeniarhynchus saginatus (Taenia saginata) 217 12.2.13. Entamoeba histolytica 218 12.2.14. Dibothriocephalus latus (Diphyllobothrium latum) 219 12.2.15. Przywry z rodzaju Fasciola 219 12.2.16. Pasożyty z rodzaju Sarcocystis 220 12.2.17. Cyclospora cayetanensis 221 12.2.18. Balantidium coli 221 12.2.19. Trichuris trichiura 222 12.2.20. Trypanosoma cruzi 223 12.2.21. Przywry z typu Paragonimus 223 12.2.22. Przywry z rodziny Heterophyidae 224 12.2.23. Tasiemce z rodzaju Spirometra 225 12.3. Podsumowanie 225 Bibliografia 226 13. Dodatki do żywności – korzyści i zagrożenia – Joanna Le Thanh-Blicharz, Grażyna Lewandowicz 229 13.1. Cele wykorzystywania dodatków do żywności 229 13.2. Przepisy prawne dotyczące stosowania dodatków 232 13.3. Badania destrukcyjności dodatków wykorzystywanych zgodnie z obowiązującymi przepisami 234 13.4. Zagrożenia zdrowotne 238 Bibliografia 242 14. Opakowania z tworzyw nienaturalnych – korzyści i zagrożenia – Artur Bartkowiak 245 14.1. Wprowadzenie 245 14.2. Tworzywa nienaturalne użytkowane do produkcji opakowań do żywności 246 14.3. Ograniczenia i zagrożenia wynikające z wykorzystania tworzyw nienaturalnych 246 14.4. Migracja związków występujących w opakowaniach z tworzyw sztucznych 249 14.5. Przykłady małocząsteczkowych związków występujących w opakowaniach 250 14.6. Przykłady rzeczywistych obecnych i przyszłych zagrożeń związanych ze szkodliwymi substancjami pochodzącymi z opakowań żywności 251 14.7. Rekomendacje dla producentów żywności stosujących opakowania z materiałów sztucznych 252 Bibliografia 253 15. Systemy zabezpieczania zdrowotności produktów żywnościowych – Jolanta Tomaszewska-Gras 255 15.1. Wprowadzenie 255 15.2. Systemy zabezpieczania zdrowotności produktów żywnościowych 256 15.2.1. Obligatoryjne praktyki i systemy zapewnienia bezpieczeństwa w łańcuchu produkcji i obrotu żywnością (GMP, GHP, HACCP) 256 15.2.2. Dobrowolne, znormalizowane i nieznormalizowane, certyfikowane standardy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności 259 15.3. Urzędowy nadzór nad bezpieczeństwem żywności 262 15.3.1. Krajowa organizacja nadzoru nad bezpieczeństwem żywności 262 15.3.2. Unijne instrumenty wspierające nadzór nad bezpieczeństwem żywności 263 15.4. Globalne instrumenty zabezpieczenia zdrowotności żywności 264 15.4.1. Globalna Inicjatywa na rzecz Bezpieczeństwa Żywności 264 15.4.2. Food Defence 265 15.5. Podsumowanie 266 Bibliografia 266 16. Zasady żywienia a zagrożenia zdrowotne – Mariola Friedrich 269 16.1. Wprowadzenie 269 16.2. Heterocykliczne aminy aromatyczne i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne 271 16.3. Nitrozoaminy 271 16.4. Akrylamid 272 16.5. Ftalany 273 16.6. Polichlorowane bifenyle 273 16.7. Podsumowanie 274 Bibliografia 275 17. Quod me nutrit me destruit? – Barbara Piotrowska 277 17.1. Wprowadzenie 277 17.2. Czuwanie nad bezpieczeństwem żywności 278 17.3. Współpraca producentów i nadzoru nad żywnością 281 17.4. Podsumowanie 281 {pomocn|przydatn)e linki 282 Słowo o Autorach 283 Skorowidz 289

Parametry

ISBN

9788301213060

Autor

Agata witczak,zdzisław e. sikorski

Wydawnictwo

Wydawnictwo naukowe pwn

Kategoria

E-booki

Producent

Wydawnictwo Naukowe PWN

Opinia użytkowników

-

Opinie oraz Recenzje

Jerzy N.
Jerzy N.
22.11.2024
Nadesłana opinia pomoże innym użytkownikom
Jeśli tylko korzystać z oferowanego produktu szkodliwe substancje w żywności wyślij swoją subiektywną opinię i recenzję. Podaj jakie są Twoje ze stosowania, czy jesteś zadowolony z zakupu oraz czy relacja jakości do ceny jest zadowalająca.

Dodaj opinię lub recenzję

Powiązane

Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Niewolnicy i panowie. sześć i pół eseju z antropologii i filozofii społecznej świata
Niewolnicy i panowie to zbiór esejów z antropologii i filozofii społecznej postępowości poświęconych kwestii emancypacji, rozumianej jako...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Uszkodzenia i naprawy przegród budowlanych w aspekcie izolacyjności termicznej Wydawnictwo naukowe pwn
To jedyna krajowa publikacja opisująca w tak kompleksowy sposób błędy i nieprawidłowości – jednocześnie w zakresie projektowania – jak i...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN On the phenomenon of visual arts and the meanders of their preservation, AZ#A96E3743EB/DL-ebwm/mobi
Tytuł On the Phenomenon of Visual Arts and the Meanders of Their Preservation Podtytuł The Philosophy and Elements of the New Theory and...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Szumią, trzeszczą i szeleszczą. o polskiej fonetyce dla dzieci i młodzieży
Tytuł Szumią, trzeszczą i szeleszczą. O polskiej fonetyce dla dzieci i młodzieży Autor Anna Kamińska-Mieszkowska Język polski Wydawnictwo...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Wydawnictwo naukowe pwn Urządzenia elektroenergetyczne - wysyłka od 3,99 - porównuj ceny z wysyłką
Tytuł Urządzenia elektroenergetyczne Autor Henryk Markiewicz Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN ISBN 978-83-01-18594-7 Rok...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN 50 idei, które powinieneś znać. architektura - philip wilkinson (epub) Wydawnictwo naukowe pwn
nowe wydanie światowego bestsellera literatury popularnonaukowej, część pasjonującej kolekcji „50 idei, które powinieneś znać". Jaka jest...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Diagnoza w psychoterapii par. tom 1. diagnoza par w różnych podejściach
Diagnoza w psychoterapii par. Tom 1: Diagnoza par w przeróżnych podejściach to polifonia psychoterapeutów par pracujących w przeróżnych...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Family office. teoria i praktyka działania na rynkach polskim i międzynarodowym Wydawnictwo naukowe pwn
Family Office to podmioty świadczące usługi międzypokoleniowego, kompleksowego zarządzania posiadajątkiem zamożnych rodzin, zabezpieczające...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Wydawnictwo naukowe pwn Angielsko-polski słownik matematyczny - wysyłka od 3,99 - porównuj ceny z wysyłką
Słownik mieści ok. 5000 podstawowych terminów występujących w anglojęzycznej literaturze matematycznej i ich odpowiedniki lub objaśnienia...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Analiza projektów inwestycyjnych w procesie tworzenia wartości przedsiębiorstwa Wydawnictwo naukowe pwn
Tytuł Analiza projektów inwestycyjnych w procesie tworzenia wartości przedsiębiorstwa Autorzy Paweł Mielcarz, Paweł Paszczyk Język polski...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Uczeń z lekką niepełnosprawnością intelektualną w szkole ogólnodostępnej Wydawnictwo naukowe pwn
Inkluzja edukacyjna nie jest nurtem wewnętrznie spójnym, jak sporo innych nurtów kształcenia i wychowania podlega przemianom i rozwarstwieniom....
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Człowiek istota społeczna. wydanie nowe - elliot aronson, joshua aronson (mobi) Wydawnictwo naukowe pwn
Pierwsze wydanie książki Elliota Aronsona powstało w 1970 roku. Od tamtej pory stale aktualizowany podręcznik Człowiek istota społeczna...
Wybrane dla Ciebie
Rekomendacja
Prosto z mostu, czyli wywody człowieka logicznego
Do sklepu Szczegóły

Prosto z mostu, czyli wywody człowieka logicznego

45,43 zł
Książka podejmuje tematy tabu o których na co dzień ludzie boją się głośno mówić. Pokazuje znane i mniej znane przykłady: obłudy, kłamstwa,...
Rekomendacja
Zasada równości stron w procesie cywilnym Wydawnictwo c.h beck
Niniejsza monografia poświęcona jest zasadzie równości stron w procesie cywilnym. Mimo iż zasada równości nie została sformułowana wprost...
Rekomendacja
Tajemnice dworu sułtana. księga vii. hatidże
Do sklepu Szczegóły

Tajemnice dworu sułtana. księga vii. hatidże

20,00 zł
Żyli w dwóch różnorodnych światach… zespoliło ich przeznaczenie. Książka, która zainspirowała twórców serialu doskonałe stulecie. Ona jest...
Rekomendacja
Harlequin Gorąco jak przed laty
Do sklepu Szczegóły

Harlequin Gorąco jak przed laty

8,98 zł
Przystojny, zmysłowy, bogaty, seksowny – oto popularny hokeista Jordan Serenghetti. Kontuzjowany trafia w ręce rehabilitantki Sery. Sera...
Rekomendacja
Justyn męczennik - rozmowa z żydem tryfonem
Do sklepu Szczegóły

Justyn męczennik - rozmowa z żydem tryfonem

9,40 zł
Justyn Męczennik skierował list do marka Pompejusza w którym zdaje precyzyjną relację z rozmowy jaką przeprowadził z żydem Tryfonem. Książka...
Rekomendacja
Wiatr przez dziurkę od klucza. mroczna wieża. tom 4.5
Roland z Gilead jest rewolwerowcem, jednym z nielicznych usiłujących utrzymać porządek w świecie rosnącego bezprawia, połączeniem błędnego...
Rekomendacja
Szydełko. zabawki Literat
Do sklepu Szczegóły

Szydełko. zabawki Literat

9,21 zł
Szydełkowanie to obecnie nad wyraz popularne hobby. Raduje się zainteresowaniem jednocześnie dziewczynek 7-8-letnich, jak i pań w każdym...
Rekomendacja
Kartkówki. edukacja polonistyczna i matematyczna. klasa 1 Literat
Tytuł Kartkówki. Edukacja polonistyczna i matematyczna. Klasa 1 Podtytuł Materiały edukacyjne Autor Beata Guzowska Język polski Wydawnictwo...
Rekomendacja
Odlotowe gołębie łapią bandytów
Do sklepu Szczegóły

Odlotowe gołębie łapią bandytów

26,03 zł
ODLOTOWE GOŁĘBIE ŁAPIĄ BANDYTÓWKażdy prawdziwy gołąb da się pokroić za okruszki. Mniam! Mniam! Mniam! Lubicie frytki? Pizzę? Lody? Tym dla...
Rekomendacja
Literat Pielęgnacja włosów w domu
Do sklepu Szczegóły

Literat Pielęgnacja włosów w domu

2,18 zł
Poradnik Pielęgnacja włosów w domu mieści mnóstwo cennych danych i porad, jak samodzielnie w warunkach domowych uzyskać spektakularne, zdrowe,...
Rekomendacja
Chłopcy z placu broni ferenca molnara, AZ#567596AAEB/DL-ebwm/pdf
Rzetelne i przystępnie napisane opracowanie lektury, m.in. Szczegółowe i znaczne streszczenie, skrupulatna analiza, charakterystyka bohaterów,...
Rekomendacja
Beata guzowska Sprawdziany. język polski. przyroda. klasa iii
Sprawdziany, opracowane przez nauczycielki z wieloletnim doświadczeniem, dedykowane są dla uczniów klasy III szkoły podstawowej do samodzielnej...