Tytuł Cukrzyca Język polski Wydawnictwo PZWL ISBN 978-83-200-5872-7 Rok wydania 2007 Warszawa Wydanie 1 ilość stron 188 Format epub, mobi Spis treści Wstęp - Mirosław Jarosz, Longina Kłosiewicz-Latoszek 7 Cukrzyca: definicja, rozpoznanie, konsekwencje zdrowotne, społeczne i ekonomiczne - Mirosław Jarosz 9 Epidemiologia cukrzycy - Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek 15 Patogeneza i przyczyny cukrzycy - Longina Kłosiewicz-Latoszek 19 Cukrzyca rodzaju 1 19 Cukrzyca typu 2 20 Czy można uniemożliwiać cukrzycy? - Wioleta Respondek, Mirosław Jarosz 30 Cukrzyca rodzaju 1 30 Cukrzyca typu 2 31 Podstawowe zasady leczenia cukrzycy - Longina Kłosiewicz-Latoszek 36 Zasady leczenia nadciśnienia u chorych na cukrzycę typu 2 41 Leczenie zaburzeń lipidowych u chorych na cukrzycę rodzaju 2 42 Podsumowanie 43 Zalecenia żywieniowe - Longina Kłosiewicz-Latoszek, Aleksandra Cichocka 45 Wartość energetyczna diety 46 Spożycie węglowodanów 47 Spożycie tłuszczów 48 Spożycie białek 49 Witaminy i składniki mineralne 49 Alkohol 50 Sól 50 funkcjonalne wskazówki 50 Zamienniki cukru i żywność o obniżonej zawartości cukru - Regina Wierzejska, Aleksandra Cichocka 59 Produkty spożywcze o specjalnych właściwościach żywieniowych 60 Zamienniki cukru 62 Poliole 64 Intensywne substancje słodzące 65 Zalecenia dotyczące aktywności fizycznej - Wioleta Respondek, Mirosław Jarosz 69 poręczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych i charakterystyka przykładowych jadłospisów dla osób z cukrzycą rodzaju 2 nieleczonych insuliną, bez mikroalbuminurii - Aleksandra Cichocka, Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik 75 wybór produktów spożywczych w zaproponowanych jadłospisach 78 dobór z grupy produktów zbożowych 78 wybór z grupy warzyw i owoców 78 dobór z grupy produktów mlecznych 79 dobór z grupy produktów mięsnych i jego białkowych zamienników 80 dobór z grupy tłuszczów 80 Sól 81 Cukier i słodycze 82 Płyny 82 Przykładowe jadłospisy dla osób z cukrzycą rodzaju 2, nieleczonych insuliną, bez mikroalbuminurii - Aleksandra Cichocka, Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik 99 Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1200 kcal 100 Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1500 kcal 128 Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1800 kcal 156 Piśmiennictwo 184