Tytuł Urzędowa kontrola żywności Podtytuł Teoria i praktyka Język polski Wydawnictwo Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego ISBN 978-83-235-3793-9 Rok wydania 2018 Warszawa Wydanie 1 liczba stron 214 Format pdf Spis treści Wykaz skrótów 9
Małgorzata Korzycka, Paweł Wojciechowski, Wstęp 11
Aneta Kotyja, System urzędowej kontroli żywności w świetle wymogów prawa Unii Europejskiej 18
Dawid Sześciło, między decentralizacją a konsolidacją.
O reformie systemu urzędowej kontroli żywności z perspektywy zarządzania publicznego 33
Paweł Wojciechowski, Reforma organów urzędowej kontroli
żywności w Polsce w świetle rozporządzenia 2017/625
w sprawie kontroli urzędowych, ze szczególnym
uwzględnieniem prywatyzacji zadań urzędowej kontroli 43
Michał Jabłoński, Krzysztof Koźmiński, Reforma systemu
urzędowej kontroli żywności – trudności w procesie
legislacyjnym 67
Dawid Ziółkowski, Pionizacja inspekcji żywnościowych
a sprawowanie kontroli i nadzoru nad ich działalnością 88
Małgorzata Korzycka, Urzędowa kontrola żywności w Polsce
wobec porozumienia CETA 116
Patryk Kalinowski, Rosyjski model urzędowej kontroli żywności w ujęciu organizacyjnym 131
Michał Rudy, Agata Kosińska-Madera, Kolizje właściwości
w nadzorze nad żywnością 151
Agnieszka Serlikowska, Decyzja zobowiązująca kontrolowanego do uiszczenia kwoty stanowiącej równowartość kosztów przeprowadzonych badań (art. 30 ust. 1 Ustawy o inspekcji handlowej) jako osobliwa sankcja w urzędowej kontroli żywności sprawowanej poprzez inspekcję handlową 165
Adam Zieliński, Instytucjonalna ocena ryzyka w łańcuchu
żywnościowym w Polsce i Unii Europejskiej. Struktura analizy ryzyka w prawie żywnościowym 187
Literatura 200