Tytuł Choroby żołądka i dwunastnicy Autor M. Jarosz Język polski Wydawnictwo PZWL ISBN 978-83-200-5835-2 Rok wydania 2006 Warszawa Wydanie 1 liczba stron 132 Format mobi, epub Spis treści Od Autorów 9 Częstość występowania chorób żołądka i dwunastnicy — Mirosław Jarosz. 11 Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa 12 Dyspepsja (niestrawność) czynnościowa 13 Choroba wrzodowa 13 Rak żołądka 14 Rak przełyku 14 Zakażenie Helicobacter pylori— Mirosław Jarosz 15 Częstość występowania zakażenia 15 Czy istnieje możliwość zapobiegania zakażeniu H. Pylori? 17 Helicobacter pylori — czynnik chorobotwórczy czy komensal? 18 Jak zakażenie H. Pylori prowadzi do rozwoju chorób żołądka i dwunastnicy 19 Zakażenie H. Pylori a choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego 22 Choroba wrzodowa dwunastnicy 22 Choroba wrzodowa żołądka 23 Rak żołądka 23 Chłoniak typu MALT 25 Choroba Ménétriera 25 Niestrawność czynnościowa (bezwrzodowa) 25 Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa 26 Polipy gruczolakowate i hiperplastyczne 27 Zakażenie H. Pylori a choroby umiejscowione poza kablem pokarmowym 27 Kiedy leczy się zakażenie Helicobacter pylori? 28 Choroba wrzodowa — Mirosław Jarosz 31 Definicja i przyczyny 31 Objawy i rozpoznawanie 34 Leczenie choroby wrzodowej żołądka u chorych z zakażeniem H. Pylori 36 Ocena efektywności leczenia eradykacyjnego 39 Zalecenia dietetyczne i dotyczące stylu życia 41 Czy osiągalny jest nawrót choroby wrzodowej? 42 Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa — Mirosław Jarosz, Anna Taraszewska 44 Definicja 44 Przyczyny 45 Objawy, badania dodatkowe i rozpoznanie choroby 48 Powikłania 53 Leczenie 54 innowacyjnanie farmakologiczne 54 Działania niefarmakologiczne 55 Zalecenia dotyczące stylu życia 56 Zalecenia żywieniowe 57 Produkty i potrawy zalecane, a także niezalecane przy chorobie refluksowej 60 Przykładowe jadłospisy dla osób z chorobą refluksowa — Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik 66 Sezon letnio-jesienny 66 Sezon zimowo-wiosenny 78 Dyspepsja (niestrawność) czynnościowa — Wioleta Respondek, Iwona Traczyk 89 Definicja 89 Przyczyny powstawania dyspepsji 90 Czynniki genetyczne 90 Czynniki psychologiczne 90 Zaburzenia motoryki żołądka 91 Procesy zapalne 91 Zakażenie Helicobacter pylori 91 Leki 92 Diagnostyka 92 Leczenie 93 Zalecenia dietetyczne i dotyczące stylu życia 94 Zalecenia wspomagające leczenie 94 Produkty i potrawy zalecane oraz niezalecane 96 Przykładowe jadłospisy dla osób z dyspepsja czynnościową - Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka 104 Sezon letnio-jesienny 104 Sezon zimowo-wiosenny 118