Tytuł Dietetyka kliniczna Język polski Wydawnictwo PZWL ISBN 978-83-200-5679-2 Rok wydania 2019 Wydanie 1 liczba stron 700 Format mobi, epub Spis treści 1. Fizjologia układu pokarmowego. Hormonalna kontrola pobierania pokarmu Hanna Krauss, Magdalena Gibas-Dorna, Emilia Korek 1 1.1. Zagadnienia podstawowe 1 1.2. Motoryka przewodu pokarmowego 6 1.3. Czynność dokrewna (endokrynna) przewodu pokarmowego 13 1.4. Soki żołądkowo-jelitowe – czynność egzokrynna przewodu pokarmowego 14 1.5. Trawienie 20 1.6. Wchłanianie 22 1.7. Formowanie kału 25 1.8. Regulacja pobierania pokarmu 25 1.9. Sygnały obwodowe związane z kontrolą homeostazy energetycznej 29 1.10. Regulatory łaknienia syntetyzowane obwodowo 32 2. Żywienie dzieci i młodzieży Hanna Szajewska, Halina Weker, Piotr Socha, Monika Mielus 39 2.1. Żywienie w okresie niemowlęcym i poniemowlęcym Hanna Szajewska, Piotr Socha 39 2.2. Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym i młodzieży w wieku szkolnym Halina Weker, Piotr Socha 52 2.3. Żywienie dzieci z mukowiscydozą Monika Mielus 70 3. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna Roma Krzymińska-Siemaszko, Marta Lewandowicz-Umyszkiewicz, Katarzyna Wieczorowska-Tobis 97 3.1. Wprowadzenie 97 3.2. Starzenie normalne a patologiczne 98 3.3. Rekomendacje żywieniowe dla normalnego starzenia 99 3.4. Rekomendacje żywieniowe dla patologicznego starzenia na przykładzie rekomendacji dla chorych z zaburzeniami funkcji poznawczych 108 3.5. Podsumowanie 118 4. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących Małgorzata Moszak 121 4.1. Wprowadzenie 121 4.2. Zmiana masy ciała pań w ciąży 121 4.3. Zmiany metaboliczne zachodzące w organizmie kobiety pod wpływem ciąży 123 4.4. Unikanie zatruć pokarmowych w czasie ciąży 125 4.5. Zapotrzebowanie energetyczne oraz udział makroskładników i mikroskładników w diecie 127 4.6. Suplementacja witamin i elementów mineralnych w diecie kobiet ciężarnych 134 4.7. Inne ważne aspekty opieki dietetycznej nad kobietą ciężarną 136 4.8. Żywienie kobiet karmiących 138 5. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego 147 5.1. Żywienie w chorobach górnego odcinka przewodu pokarmowego Magdalena Andrzejewska 147 5.2. Żywienie w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki Dagmara Mahadea, Małgorzata Kupczyk, Michał Kloska 169 5.3. Żywienie w marskości wątroby Dagmara Mahadea, Małgorzata Kupczyk, Michał Kloska 185 5.4. Żywienie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit Marcin A. Kucharski, Małgorzata Moszak 200 5.5. Żywienie w chorobie trzewnej Paulina Gulbicka 229 5.6. Żywienie w zespole przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego Ewelina Swora-Cwynar 251 6. Żywienie w cukrzycy Agnieszka Zawada, Sylwia Stróżyk 267 6.1. Wprowadzenie 267 6.2. Ogólne zalecenia dietetyczne w cukrzycy według wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD) 267 6.3. Cukrzyca rodzaju 2 270 6.4. Cukrzyca typu 1 279 6.5. Cukrzyca wtórna 290 6.6. Powikłania cukrzycy 296 6.7. Leczenie dietetyczne pacjentów z przewlekłą cukrzycową chorobą nerek 297 6.8. Zamienniki cukru Klaudia Cugini 298 7. Leczenie dietetyczne otyłości Lucyna Ostrowska 339 7.1. Otyłość – diagnostyka i patomechanizm 339 7.2. Cele leczenia dietetycznego w otyłości 343 7.3. Założenia i metodyka diety redukcyjnej 344 7.4. Żywienie pacjenta po zabiegu bariatrycznym 360 8. Problematyka diagnozowania i leczenia dietetycznego pacjentów niedożywionych Stanisław Kłęk 367 8.1. Definicja niedożywienia 367 8.2. Konsekwencje niedożywienia 368 8.3. Rozpoznawanie niedożywienia 369 8.4. Leczenie niedożywienia 372 8.5. Podsumowanie 375 9. Progresywnanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania Marta Tyszkiewicz-Nwafor, Agnieszka Słopień, Agata Dutkiewicz 377 9.1. Jadłowstręt psychiczny 377 9.2. Żarłoczność psychiczna 385 9.3. Zaburzenie z napadami objadania się 390 9.4. Inne zaburzenia odżywiania 393 9.5. Metody dodatkowe leczenie dietetyczne zaburzeń odżywiania 397 10. Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych Aleksandra Kapała, Agnieszka Surwiłło 401 10.1. Wpływ sposobu odżywiania na ryzyko rozwoju choroby nowotworowej 401 10.2. Problem niedożywienia wśród pacjentów onkologicznych 407 10.3. Problemy żywieniowe pacjentów onkologicznych 417 10.4. Cele leczenia żywieniowego w onkologii 421 10.5. Metodyka planowania diety 421 10.6. Nowe trendy w leczeniu żywieniowym pacjentów z chorobą nowotworową 423 11. Żywienie w chorobach nerek Sylwia Małgorzewicz 427 11.1. Żywienie w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego 427 11.2. Żywienie w okresie leczenia za pomocą hemodializy 431 11.3. Żywienie w okresie leczenia przy pomocy dializy otrzewnowej 434 11.4. Niedożywienie u chorych z PChN 436 11.5. Żywienie po przeszczepie nerki 439 11.6. Ostre uszkodzenie nerek – żywienie 441 11.7. Kamica układu moczowego 443 12. Żywienie w chorobach układu krążenia Paweł Bogdański, Wiktor B. Szostak, Barbara Cybulska, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Mirosław Jarosz 451 12.1. Innowacyjnanie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym Paweł Bogdański 451 12.2. Żywieniowa profilaktyka chorób układu krążenia Wiktor B. Szostak, Mirosław Jarosz 458 12.3. Żywienie w dyslipidemiach Barbara Cybulska, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Mirosław Jarosz 467 13. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry Zygmunt Adamski, Weronika Pietrenko 477 13.1. Wprowadzenie 477 13.2. Dieta w łuszczycy 478 13.3. Dieta w atopowym zapaleniu skóry 486 13.4. Dieta w trądziku 494 13.5. Dieta w chorobach pęcherzowych skóry 499 14. Żywienie osób z nadwrażliwością pokarmową Alina Kanikowska, Martyna Marciniak 509 14.1. Nadwrażliwość pokarmowa: alergia a nietolerancja 509 14.2. Nietolerancja pokarmowa 510 14.3. Alergia pokarmowa 523 14.3.4. Wybrane alergeny pokarmowe Martyna Marciniak 531 14.4. Wybrane choroby alergiczne związane z modyfikacją diety 540 14.5. Niechciane skutki stosowania diet eliminacyjnych 541 14.6. Przykładowe diety eliminacyjne Martyna Marciniak 543 15. Podstawy żywienia klinicznego Stanisław Kłęk, Emilia Marcinkowska, Sylwia Miętkiewicz 553 15.1. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe Stanisław Kłęk 553 15.2. Żywienie parenteralne – pielęgnacja dostępu Emilia Marcinkowska, Sylwia Miętkiewicz 565 16. Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego Alina Górecka 575 16.1. Wprowadzenie 575 16.2. Prebiotyki 576 16.3. Probiotyki 579 16.4. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego 581 16.5. Suplementy diety 583 Skorowidz 585