Alergie dotykają coraz więcej dzieci, a z roku na rok liczba ta lawinowo wzrasta. Rodzice coraz częściej zmuszeni są do modyfikowania diety swych maluchów ze względu na alergie lub pokarmowe nietolerancje. Nie jest to zadanie proste – usunąć część elementów i zachować pyszny smak.
Katarzyna Błażejewska-Stuhr obala mit, że posiłki dla alergików nie mogą być smaczne. Podaje zalecenia dietetyczne, a także podpowiada, w czym występują najpopularniejsze alergeny i jak je zastępować. W Uczcie nieznacznego alergika odszukasz m.in. Przepisy na standardowe posiłki zmienione pod kątem alergików (lody bez wykorzystania jajek oraz pizza czy makaron bez glutenu) i wegańskie zamienniki nabiału (ser żółty, ser biały, jogurt).
W książce Uczta niepokaźnego alergika zawarte są m.in.:
• przepisy na pyszne śniadania, obiady i kolacje,
• informacje o tym, się jakie są przyczyny alergii i metody ich leczenia;
• poręczne wytyczne jak rozpoznawać objawy alergii,
dane, na czym polega różnica między alergią a nietolerancja pokarmową.
Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Wyznaje zasadę, iż można jeść niemal wszystko, ważne są proporcje. W proponowanych dietach, jak na dodatek w edukacji pacjentów kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i – co ważne – naturalne. Autorka bestsellerowych książek, m.in. Koktajle dla zdrowia i urody czyli jak zamieszać w swym życiu, Koktajle dla zdrowia i urody czyli pysznie, świeżo, kolorowo oraz Koktajle dla zdrowia i urody, czyli zdrowo, smacznie, wyjątkowo (Wydawnictwo Zwierciadło).