Tom pokazuje badania nad miejscem i rolą oliwki w gospodarce rolnej rzymskiej i bizantyńskiej Syro-Palestyny, w ujęciu środowiskowym, technicznym, społecznym oraz ekonomicznym. Autor opisuje regionalny rozwój uprawy oliwek oraz jej rozprzestrzenianie się w czasie i przestrzeni, rozważa typologię i chronologię instalacji do produkcji oliwy w ich kontekście wiejskim i miejskim i ekonomiczne aspekty produkcji, a także logistykę związaną z transportem i dystrybucją oliwy z oliwek.
Książkę zaczyna syntetyczna prezentacja produkcji oliwy w rzymskiej i bizantyńskiej Syro-Palestynie oparta w obszernej mierze na informacji przedstawionych w drugiej części książki i w internetowej bazie danych (www.elaion.uw.edu.pl).
gromadzi ona nowe informacje z terenów Syrii, Libanu i Jordanii i przegląd informacji z terenu Palestyny uwzględniający najnowsze odkrycia. Uprawa oliwek stanowiła wyraźny element starożytnego rolnictwa, leżącego u podstaw antycznej gospodarki, dlatego literatura tego przedmiotu – równocześnie ta z czasów antycznych jak i współczesna – jest niezmiernie rozległa.
******** Oleoculture was always an important part of ancient agriculture, which was the mainstay of the ancient economy and the writing on the subject, both ancient and modern, is immense. The present study centers upon the place of the olive in the agricultural regimes and economies of Roman and Byzantine Syria–Palestine, exploring them in environmental, technological, social and, when possible, economic contexts.
The book opens with a synthetic presentation of oil production in Roman and Byzantine Syria–Palestine, based for the most part on data, which is gathered and presented in the second part as well as in an online resource, comprising new evidence from Syria, Lebanon and Jordan, as well as an overview of previously available data from Palestine, supplemented with information on the latest discoveries.
The author explores the regional origins of olive cultivation and its wanderings across time and space, discussing typology and chronology of oil facilities and their rural and urban contexts, as well as the economics of production and logistics of olive oil distribution.