Zdjęcia chemia żywności tom 2

E-booki

Dostępność: Do kupienia

Chemia żywności tom 2 (Wydawnictwo Naukowe PWN)

Do kupienia w: Sklep TaniaKsiazka.pl Marka: Wydawnictwo Naukowe PWN
94,14 zł
Idź do sklepuSuper oferta

Skrócony opis produktu

Tytuł Chemia żywności Tom 2 Podtytuł Biologiczne właściwości komponentów żywności Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN ISBN 978-83-01-19692-9 Rok wydania 2017 Warszawa Wydanie 1 ilość...

Sugerowany artykuł chemia żywności tom 2 nabędziesz w TaniaKsiazka.pl w naprawdę niezwykle atrakcyjnej cenie wynoszącej 94,14 zł. Oferta ta jest rezultatem szerokiego porównania kilkuset hurtowni i sklepów w naszej bazie.

Podstawowe cechy

ISBN

9788301196929

Autor

Zdzisław sikorski, hanna staroszczyk

Sprawdź promocyjne oferty na chemia żywności tom 2

Prezentujemy listę promocyjnych ofert na chemia żywności tom 2 jakie udało się odszukać. Zobacz oferty, warunki darmowej i ekspresowej dostawy, a także opinie o produkcie:

chemia żywności tom 2 (sklep TaniaKsiazka.pl)

94,14 zł
Sklep TaniaKsiazka.pl
Idź do sklepuSuper oferta
Pokaż wszystkie oferty (1)
  • Dane o dostępności towaru i cenach wykorzystane w klasyfikacji są pobierane praktycznie w czasie rzeczywistym.

Pełny opis produktu

Tytuł Chemia żywności Tom 2 Podtytuł Biologiczne cechy składników żywności Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN ISBN 978-83-01-19692-9 Rok wydania 2017 Warszawa Wydanie 1 liczba stron 344 Format mobi, epub Spis treści Przedmowa XIII 1. WitaminyTeresa Seidler 1 1.1. Wprowadzenie 3 1.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 5 1.2.1. Witamina C 5 1.2.2. Tiamina (witamina B1) 7 1.2.3. Ryboflawina (witamina B2) 10 1.2.4. Niacyna (witamina B3) 12 1.2.5. Kwas pantotenowy 14 1.2.6. Biotyna 15 1.2.7. Kwas foliowy 16 1.2.8. Witamina B12 (kobalamina) 18 1.2.9. Witamina B6 20 1.3. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 22 1.3.1. Witamina A 22 1.3.2. Witamina D 25 1.3.3. Witamina E 27 1.3.4. Witamina K 29 Bibliografia 31 2. Rodniki, utleniacze i przeciwutleniaczeIzabela Sinkiewicz 33 2.1. Wprowadzenie 35 2.2. Powstawanie i stabilność rodników w żywności 37 2.2.1. Wprowadzenie 37 2.2.2. Anionorodnik ponadtlenkowy (O2•−) 37 2.2.3. Nadtlenek wodoru (H2O2) 38 2.2.4. Rodnik hydroksylowy (•OH) 39 2.2.5. Tlen singletowy (1O2) 40 2.2.6. Ozon (O3) 41 2.2.7. Rodnik tlenku azotu(II) (NO•) i jego pochodne 41 2.2.8. Kwas chlorowy(I) (HClO) 42 2.2.9. Rodniki stwarzające się podczas utleniania białek i lipidów 42 2.3. Utlenianie podstawowych składników żywności 43 2.3.1. Utlenianie lipidów 43 2.3.2. Utlenianie białek 45 2.3.3. Utlenianie sacharydów 47 2.4. Przeciwutleniacze występujące w żywności i ich działanie 48 2.5. Wpływ na jakość i solidność żywności 53 Bibliografia 55 3. Nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnegoBarbara Kusznierewicz 57 3.1. Wprowadzenie 59 3.2. Związki fenolowe 62 3.2.1. Klasyfikacja i obecność 62 3.2.2. Flawonoidy 63 3.2.3. Pozostałe związki fenolowe 65 3.2.4. Wpływ procesów technicznych na związki fenolowe 65 3.2.5. Aktywność biologiczna związków fenolowych 67 3.3. Terpenoidy 72 3.3.1. Klasyfikacja i obecność 72 3.3.2. Wpływ obróbki procesowej na zawartość terpenoidów 74 3.3.3. Biologiczna aktywność terpenoidów 74 3.4. Wtórne metabolity roślin zawierające siarkę 76 3.4.1. Wprowadzenie 76 3.4.2. System „glukozynolan–mirozynaza" w warzywach kapustowatych (Brassicaceae) 76 3.4.3. Wpływ obróbki kulinarnej na zawartość siarkowych wtórnych metabolitów roślin kapustowatych 81 3.4.4. Biologiczne znaczenie siarkowych wtórnych metabolitów roślin kapustowatych 81 3.4.5. System „alliina–alliinaza" w warzywach czosnkowatych (Alliaceae) 83 3.4.6. Wpływ obróbki kulinarnej na zawartość siarkowych wtórnych metabolitów roślin czosnkowatych 87 3.4.7. Biologiczna aktywność siarkowych wtórnych metabolitów roślin czosnkowatych 88 3.5. Wtórne metabolity roślin zawierające azot – betalainy 90 3.5.1. Klasyfikacja i obecność betalain 90 3.5.2. Wpływ obróbki kulinarnej na zawartość betalain 92 3.5.3. Biologiczna aktywność betalain 93 3.6. Fosforany inozytolu – fityniany 93 3.6.1. Budowa i obecność fitynianów 93 3.6.2. Wpływ procesów technicznych na fityniany 95 3.6.3. Biologiczna aktywność fitynianów 96 3.7. Błonnik 98 3.7.1. Klasyfikacja, budowa i źródła błonnika 98 3.7.2. Wpływ procesów technologicznych na błonnik pokarmowy 105 3.7.3. Cechy prozdrowotne błonnika 106 3.8. Podsumowanie 109 Bibliografia 110 4. Alergeny w żywnościBarbara Wróblewska 115 4.1. Przyczyny powstawania alergii 117 4.1.1. Alergia – globalny problem zdrowia publicznego 117 4.1.2. Czynniki genetyczne 117 4.1.3. Czynniki środowiskowe 118 4.2. Mechanizmy alergicznej reakcji pokarmowej 118 4.3. Nomenklatura alergenów 121 4.4. Alergeny pokarmowe 121 4.4.1. Wprowadzenie 121 4.4.2. Rodziny białek alergenów pochodzenia zwierzęcego 121 4.4.3. Główne alergeny pochodzenia zwierzęcego 122 4.4.4. Rodziny białek alergenów pochodzenia roślinnego 125 4.4.5. Główne alergeny pochodzenia roślinnego 128 4.5. Wpływ substancji dodawanych do żywności na organizm 132 4.6. Reakcje krzyżowe alergenów 133 4.7. Alergeny ukryte 134 4.8. Wpływ procesów technicznych na alergenność produktów przetworzonych 135 4.8.1. Procesy techniczne a immunoreaktywność 135 4.8.2. Procesy cieplne 135 4.8.3. Glikacja 136 4.8.4. Fermentacja mlekowa 136 4.8.5. Modyfikacje enzymatyczne 137 4.8.6. Sieciowanie z udziałem transglutaminazy 137 4.8.7. Użycie promieniowania gamma 138 4.8.8. Presuryzacja 138 4.9. Metody oznaczania alergenów 139 4.10. Słowniczek podstawowych pojęć z zakresu immunologii i alergologii 140 Bibliografia 141 5. Mutagenne i rakotwórcze elementy żywnościAnna Lewandowska, Agnieszka Bartoszek 143 5.1. Wprowadzenie 145 5.2. Udział substancji mutagennych i rakotwórczych w procesie kancerogenezy 146 5.3. Aktywacja metaboliczna i tworzenie adduktów z DNA 150 5.4. Ocena mutagenności i rakotwórczości substancji 153 5.5. Związki mutagenne w żywności 155 5.5.1. Wprowadzenie 155 5.5.2. Mikotoksyny 156 5.5.3. Nitrozoaminy 158 5.5.4. Mutageny w żywności poddanej obróbce cieplnej 159 5.5.5. Inne czynniki ryzyka 165 5.6. Sposób przetwarzania żywności jako ważne źródło zagrożeń zdrowotnych 169 5.6.1. Wprowadzenie 169 5.6.2. Wpływ rodzaju obróbki cieplnej żywności na powstawanie substancji rakotwórczych 170 5.6.3. Występowanie substancji prekursorowych a powstawanie substancji mutagennych i kancerogennych 171 5.6.4. Wpływ marynat, przypraw i warzyw na powstawanie substancji mutagennych i kancerogennych w produktach mięsnych 172 5.7. Podsumowanie 173 Bibliografia 175 6. Toksyny ascetycznców żywnościowychDanuta Kołożyn-Krajewska 179 6.1. Źródła toksyn w minimalistyczncach żywnościowych 181 6.2. Toksyny pochodzenia roślinnego 182 6.2.1. Wprowadzenie 182 6.2.2. Fitotoksyny 182 6.2.3. Fikotoksyny 185 6.3. Toksyny ryb i bezkręgowców morskich 186 6.3.1. Toksyny ryb 186 6.3.2. Toksyny bezkręgowców morskich 187 6.4. Toksyny grzybów kapeluszowych 189 6.4.1. Wprowadzenie 189 6.4.2. Toksyny o działaniu cytotoksycznym 190 6.4.3. Toksyny o działaniu neurotoksycznym 190 6.4.4. Toksyny o działaniu drażniącym kabel pokarmowy 191 6.5. Mikotoksyny 191 6.5.1. Typy mikotoksyn 191 6.5.2. Występowanie mikotoksyn w ascetyczncach i produktach żywnościowych 193 6.5.3. Zagrożenia zdrowotne związane z mikotoksynami 195 6.6. Toksyny bakteryjne 196 6.6.1. Egzotoksyny i endotoksyny 196 6.6.2. Toksyny gronkowcowe 196 6.6.3. Toksyny botulinowe 198 6.7. Działania prewencyjne i eliminowanie toksyn z minimalistycznców żywnościowych 199 Bibliografia 204 7. Dodatki do żywnościKazimierz Dąbrowski, Antoni Rutkowski 205 7.1. Wprowadzenie 207 7.1.1. Cel użytkowania dodatków 207 7.1.2. Regulacje prawne związane z dodatkami do żywności 209 7.1.3. Bezpieczeństwo używania dodatków do żywności 212 7.2. Substancje słodzące 215 7.2.1. Wprowadzenie 215 7.2.2. Słodziki 215 7.2.3. Poliole 216 7.3. Barwniki 216 7.3.1. Wprowadzenie 216 7.3.2. Barwniki naturalne 217 7.3.3. Barwniki syntetyczne 218 7.3.4. Barwniki nieorganiczne 218 7.4. Substancje konserwujące i przeciwutleniacze 219 7.4.1. Wprowadzenie 219 7.4.2. Substancje konserwujące 220 7.4.3. Przeciwutleniacze 222 7.5. Emulgatory i sole emulgujące (topniki) 223 7.6. Kwasy i regulatory kwasowości, a także sekwestranty 227 7.7. Stabilizatory 228 7.8. Substancje: żelujące, wiążące, zagęszczające 229 7.9. Skrobie modyfikowane 234 7.10. Wzmacniacze smaku 237 7.11. Nośniki 237 7.12. Substancje spulchniające i środki do przetwarzania mąki (polepszacze) 238 7.13. Substancje: utrzymujące wilgoć, wypełniające, przeciwzbrylające oraz glazurujące 239 7.14. Substancje pianotwórcze i przeciwpieniące 240 7.15. Gazy nośne i gazy do pakowania 241 7.16. Enzymy spożywcze 241 Bibliografia 242 8. Suplementy dietyIwona Wawer 243 8.1. Wprowadzenie 245 8.2. Witaminy 246 8.2.1. Wprowadzenie 246 8.2.2. Witamina B1 – tiamina 246 8.2.3. Witamina B2 – ryboflawina 247 8.2.4. Witamina B3 (albo РР) – niacyna 247 8.2.5. Witamina B5 – kwas pantotenowy 247 8.2.6. Witamina B6 – pirydoksyna 248 8.2.7. Witamina B7 – (witamina H) biotyna 248 8.2.8. Witamina B9 – kwas foliowy, folacyna, foliany 248 8.2.9. Witamina B12 248 8.2.10. Witamina C 249 8.2.11. Witamina E i tokoferole 249 8.2.12. Witamina D 250 8.2.13. Witamina K 250 8.2.14. Witamina A i karotenoidy 251 8.3. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe 253 8.4. Koenzym Q10 254 8.5. Komponenty mineralne w suplementach 255 8.5.1. Wapń 255 8.5.2. Magnez 255 8.5.3. Potas 256 8.5.4. Cynk 256 8.5.5. Żelazo 256 8.5.6. Jod 257 8.5.7. Selen 257 8.5.8. Chrom 258 8.5.9. Krzem 258 8.6. Suplementy ze składnikami roślinnymi 258 8.6.1. Flawonoidy 258 8.6.2. Ekstrakty z winogron 260 8.6.3. Resweratrol 261 8.6.4. Ekstrakt z żurawiny 261 8.6.5. Ekstrakt z zielonej herbaty 262 8.6.6. Ekstrakty z miłorzębu 262 8.6.7. Żeń-szeń 263 8.6.8. Maca 263 8.6.9. Kurkumina 263 8.6.10. Błonnik pokarmowy 264 8.7. Inne komponenty: białka, mikroalgi, bakterie 265 8.7.1. Białka serwatki 265 8.7.2. Kolagen 265 8.7.3. Glukozamina i chondroityna 266 8.7.4. Chlorella i spirulina 266 8.7.5. Probiotyki i prebiotyki 267 8.8. Podsumowanie 267 Bibliografia 268 9. Analiza żywnościBeata Plutowska, Henryk Jeleń 269 9.1. Analityka w zapewnieniu bezpieczeństwa i jakości żywności 271 9.1.1. Główne cele analizy żywności 271 9.1.2. Znakowanie żywności 272 9.1.3. Urzędowa kontrola żywności 272 9.1.4. Kontrola cyklu produkcji żywności 273 9.1.5. Opracowanie nowych produktów 277 9.1.6. Zafałszowania żywności 278 9.2. Pobieranie i przygotowanie próbek do analizy 278 9.2.1. Pobieranie próbek żywności 278 9.2.2. Metody przygotowania próbek 281 9.3. Instrumentalna analiza żywności 286 9.3.1. Techniki separacyjne 288 9.3.2. Techniki łączone (sprzężone) 293 9.3.3. Techniki oparte na analizie widma elektromagnetycznego 299 9.3.4. Techniki analityczne użytkowane w analizie pochodzenia i autentyczności żywności 302 9.4. Podsumowanie 305 Bibliografia 305 10. Zasady zapewniania bezpieczeństwa żywnościRobert Tylingo 307 10.1. Bezpieczeństwo żywności 309 10.2. Zasady zapewnienia bezpieczeństwa – systemy, zagrożenia, minimalizacja zagrożeń 325 10.2.1. Wprowadzenie 325 10.2.2. Systemy prawidłowych praktyk produkcyjnych i higienicznych (GMP i GHP) 326 10.2.3. HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) 327 Bibliografia 330 Skorowidz 331

Parametry

ISBN

9788301196929

Autor

Zdzisław sikorski, hanna staroszczyk

Wydawnictwo

Wydawnictwo naukowe pwn

Ilość stron

307

Rok wydania

2017

Kategoria

E-booki

Producent

Wydawnictwo Naukowe PWN

Opinia użytkowników

-

Opinie oraz Recenzje

Jerzy S.
Jerzy S.
26.11.2024
Utwórz z innymi użytkownikami wspaniałą zbiorowość i podsyłaj opinie komentarze / opinie dla produktu Wydawnictwo Naukowe PWN
Jeśli tylko skorzystać z oferowanego chemia żywności tom 2 podziel się z nami recenzją i opinią. Wskaż jakie są Twoje odczucia z użytkowania, czy możesz zarekomendować produkt oraz czy relacja jakość / cena jest dla Ciebie na satysfakcjonującym poziomie.

Dodaj opinię lub recenzję

Powiązane

Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Niewolnicy i panowie. sześć i pół eseju z antropologii i filozofii społecznej świata
Niewolnicy i panowie to zbiór esejów z antropologii i filozofii społecznej postępowości poświęconych kwestii emancypacji, rozumianej jako...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Uszkodzenia i naprawy przegród budowlanych w aspekcie izolacyjności termicznej Wydawnictwo naukowe pwn
To jedyna krajowa publikacja opisująca w tak kompleksowy sposób błędy i nieprawidłowości – jednocześnie w zakresie projektowania – jak i...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN On the phenomenon of visual arts and the meanders of their preservation, AZ#A96E3743EB/DL-ebwm/mobi
Tytuł On the Phenomenon of Visual Arts and the Meanders of Their Preservation Podtytuł The Philosophy and Elements of the New Theory and...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Szumią, trzeszczą i szeleszczą. o polskiej fonetyce dla dzieci i młodzieży
Tytuł Szumią, trzeszczą i szeleszczą. O polskiej fonetyce dla dzieci i młodzieży Autor Anna Kamińska-Mieszkowska Język polski Wydawnictwo...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Wydawnictwo naukowe pwn Urządzenia elektroenergetyczne - wysyłka od 3,99 - porównuj ceny z wysyłką
Tytuł Urządzenia elektroenergetyczne Autor Henryk Markiewicz Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN ISBN 978-83-01-18594-7 Rok...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN 50 idei, które powinieneś znać. architektura - philip wilkinson (epub) Wydawnictwo naukowe pwn
nowe wydanie światowego bestsellera literatury popularnonaukowej, część pasjonującej kolekcji „50 idei, które powinieneś znać". Jaka jest...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Diagnoza w psychoterapii par. tom 1. diagnoza par w różnych podejściach
Diagnoza w psychoterapii par. Tom 1: Diagnoza par w przeróżnych podejściach to polifonia psychoterapeutów par pracujących w przeróżnych...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Family office. teoria i praktyka działania na rynkach polskim i międzynarodowym Wydawnictwo naukowe pwn
Family Office to podmioty świadczące usługi międzypokoleniowego, kompleksowego zarządzania posiadajątkiem zamożnych rodzin, zabezpieczające...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Wydawnictwo naukowe pwn Angielsko-polski słownik matematyczny - wysyłka od 3,99 - porównuj ceny z wysyłką
Słownik mieści ok. 5000 podstawowych terminów występujących w anglojęzycznej literaturze matematycznej i ich odpowiedniki lub objaśnienia...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Analiza projektów inwestycyjnych w procesie tworzenia wartości przedsiębiorstwa Wydawnictwo naukowe pwn
Tytuł Analiza projektów inwestycyjnych w procesie tworzenia wartości przedsiębiorstwa Autorzy Paweł Mielcarz, Paweł Paszczyk Język polski...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Uczeń z lekką niepełnosprawnością intelektualną w szkole ogólnodostępnej Wydawnictwo naukowe pwn
Inkluzja edukacyjna nie jest nurtem wewnętrznie spójnym, jak sporo innych nurtów kształcenia i wychowania podlega przemianom i rozwarstwieniom....
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe PWN Człowiek istota społeczna. wydanie nowe - elliot aronson, joshua aronson (mobi) Wydawnictwo naukowe pwn
Pierwsze wydanie książki Elliota Aronsona powstało w 1970 roku. Od tamtej pory stale aktualizowany podręcznik Człowiek istota społeczna...
Wybrane dla Ciebie
Rekomendacja
Prosto z mostu, czyli wywody człowieka logicznego
Do sklepu Szczegóły

Prosto z mostu, czyli wywody człowieka logicznego

45,43 zł
Książka podejmuje tematy tabu o których na co dzień ludzie boją się głośno mówić. Pokazuje znane i mniej znane przykłady: obłudy, kłamstwa,...
Rekomendacja
Szydełko. zabawki Literat
Do sklepu Szczegóły

Szydełko. zabawki Literat

9,21 zł
Szydełkowanie to obecnie nad wyraz popularne hobby. Raduje się zainteresowaniem jednocześnie dziewczynek 7-8-letnich, jak i pań w każdym...
Rekomendacja
Tajemnice dworu sułtana. księga vii. hatidże
Do sklepu Szczegóły

Tajemnice dworu sułtana. księga vii. hatidże

20,00 zł
Żyli w dwóch różnorodnych światach… zespoliło ich przeznaczenie. Książka, która zainspirowała twórców serialu doskonałe stulecie. Ona jest...
Rekomendacja
Odlotowe gołębie łapią bandytów
Do sklepu Szczegóły

Odlotowe gołębie łapią bandytów

26,03 zł
ODLOTOWE GOŁĘBIE ŁAPIĄ BANDYTÓWKażdy prawdziwy gołąb da się pokroić za okruszki. Mniam! Mniam! Mniam! Lubicie frytki? Pizzę? Lody? Tym dla...
Rekomendacja
Harlequin Gorąco jak przed laty
Do sklepu Szczegóły

Harlequin Gorąco jak przed laty

8,98 zł
Przystojny, zmysłowy, bogaty, seksowny – oto popularny hokeista Jordan Serenghetti. Kontuzjowany trafia w ręce rehabilitantki Sery. Sera...
Rekomendacja
Kartkówki. edukacja polonistyczna i matematyczna. klasa 1 Literat
Tytuł Kartkówki. Edukacja polonistyczna i matematyczna. Klasa 1 Podtytuł Materiały edukacyjne Autor Beata Guzowska Język polski Wydawnictwo...
Rekomendacja
Wiatr przez dziurkę od klucza. mroczna wieża. tom 4.5
Roland z Gilead jest rewolwerowcem, jednym z nielicznych usiłujących utrzymać porządek w świecie rosnącego bezprawia, połączeniem błędnego...
Rekomendacja
Chłopcy z placu broni ferenca molnara, AZ#567596AAEB/DL-ebwm/pdf
Rzetelne i przystępnie napisane opracowanie lektury, m.in. Szczegółowe i znaczne streszczenie, skrupulatna analiza, charakterystyka bohaterów,...
Rekomendacja
Zasada równości stron w procesie cywilnym Wydawnictwo c.h beck
Niniejsza monografia poświęcona jest zasadzie równości stron w procesie cywilnym. Mimo iż zasada równości nie została sformułowana wprost...
Rekomendacja
Beata guzowska Sprawdziany. język polski. przyroda. klasa iii
Sprawdziany, opracowane przez nauczycielki z wieloletnim doświadczeniem, dedykowane są dla uczniów klasy III szkoły podstawowej do samodzielnej...
Rekomendacja
Literat Pielęgnacja włosów w domu
Do sklepu Szczegóły

Literat Pielęgnacja włosów w domu

2,18 zł
Poradnik Pielęgnacja włosów w domu mieści mnóstwo cennych danych i porad, jak samodzielnie w warunkach domowych uzyskać spektakularne, zdrowe,...
Rekomendacja
Oblicza wolności. studia z praktycznej filozofii kanta i jej historia
Jednym z fenomenów filozofii godnych uwagi jest to, iż jej główni aktorzy się nie starzeją. Bez wątpienia także filozofia ulega modom, jednak...