Publikacja, jak każda książka kucharska, demonstruje przepisy. Można się więc z niej dowiedzieć, jak przygotować potrawy konwencjonalne (pierogi z kapustą i grzybami) i egzotyczne (makaron po koreańsku), dania z niecodziennych elementów (na przykład ze...
stokrotek) czy atrakcyjne dodatki (pieprz ziołowy). Ponieważ jednak książka powstała ze szczególnej okazji, jaką jest jubileusz UW, krótkie teksty opowiadające o kulinarnych tradycjach uczelni (jak jadali profesorowie i studenci w XIX i XX w.) oraz o tradycjach kulinarnych w ogóle (na przykład jak jadali starożytni Rzymianie).
dodatkową ciekawostkę stanowi fakt, że autorami przepisów są ludzie związani z UW, zajmujący zróżnicowane stanowiska i zatrudnieni w zróżnicowanych jednostkach uczelnianych: rektorzy, profesorowie, pracownicy administracyjni...
Książka w lekkiej, nierzadko zabawnej formie opowiada więc nie tylko o kuchni, ale też o ludziach Uniwersytetu, zezwalając poznać ich od innej, czasem zaskakującej strony.