Tytuł Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN ISBN 978-83-01-19506-9 Rok wydania 2017 Warszawa Wydanie 1 liczba stron 114 Format mobi, epub Spis...
Sugerowany w naszejporownywarce towar mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności można nabyć w TaniaKsiazka.pl w naprawdę interesującej cenie 48,88 zł. Promocja ta jest rezultatem zbiorczych analiz kilkuset sklepów w internecie.
Podstawowe cechy
ISBN
9788301195069
Autor
Praca zbiorowa
Sprawdź promocyjne oferty na mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności
Prezentujemy listę promocyjnych ofert na mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności jakie udało się odszukać. Zobacz oferty, warunki darmowej i ekspresowej dostawy, a także opinie o produkcie:
Informacje o cenach i dostępności produktów wykorzystane w prezentowanym rankingu zczytywane są w zasadzie natychmiast.
Pełny opis produktu
Tytuł Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN ISBN 978-83-01-19506-9 Rok wydania 2017 Warszawa Wydanie 1 liczba stron 114 Format mobi, epub Spis treści 1. Histamina w rybach i produktach rybnych 7 1.1. Wstęp 8 1.2. Chemizm procesu powstawania histaminy: znaczenie innych amin biogennych 10 1.3. Metody wykrywania histaminy 13 1.4. Świeże strategie przeciwdziałania powstawaniu histaminy w produktach rybnych 14 Bibliografia 15 2. Toksyny biologiczne z mikroglonów słodko- i słonowodnych 19 2.1. Mikroorganizmy kreujejące toksyny 21 2.1.1. Informacje ogólne na temat fitoplanktonu i gatunków toksycznych: rozmieszczenie przestrzenne i czasowe– czynniki środowiskowe 21 2.1.2. Przegląd głównych gatunków toksycznych glonów 24 2.1.2.1. Okrzemki – Pseudo-nitzschia spp 24 2.1.2.2. Bruzdnice 24 2.1.3. Zgubne zakwity glonów: występowanie i przyczyny 31 2.2. Typologia toksyn, mechanizmy działania i syndromy 34 2.2.1. Typologia toksyn: struktura chemiczna 34 2.2.1.1. Saksytoksyny 35 2.2.1.2. Toksyny wywołujące biegunkę 36 2.2.1.3. Brewetoksyny 37 2.2.1.4. Kwas domoikowy 38 2.2.1.5. Ciguatoksyny 38 2.2.1.6. Zatrucie kwasem azaspirowym (AZP) 39 2.2.1.7. Spirolidy i gymnodiminy (cykliczne iminy) 39 2.2.1.8. Palitoksyna 39 2.2.1.9. Aplyzjatoksyny. 39 2.2.1.10. Toksyny sinicowe 40 2.2.2. Mechanizm działania toksyn stworzonych poprzez glony 41 2.2.3. Objawy spowodowane działaniem toksyn wykonanych poprzez glony 42 2.3. Metody analizy toksyn 43 2.3.1. Metody analityczne użytkowane do oznaczania toksyn pochodzących od glonów 43 2.3.2. Metody samoczynne wykrywania gatunków HAB 47 2.4. Perspektywy badawcze na przyszłość 47 Bibliografia 54 3. Biofilmy 65 3.1. Wprowadzenie 66 3.1.1. Zewnątrzkomórkowe substancje polimerowe 66 3.1.1.1. Alginian i N-acetyloglukozamina 67 3.1.1.2. Succinoglikan 68 3.1.1.3. Celuloza 68 3.2. Powstawanie biofilmu 69 3.2.1. Adhezja wstępna 69 3.2.2. Adhezja trwała (nieodwracalna) 70 3.2.3. Powstawanie mikrokolonii 70 3.2.4. Różnicowanie się osiadłej populacji bakterii i utworzenie dojrzałej formy biofilmu 71 3.2.5. Migracja komórek i tworzenie nowych mikrokolonii 71 3.3. Czynniki środowiskowe wpływające na powstawanie biofilmu 72 3.3.1. Wartość pH i temperatura 72 3.3.2. Ukształtowanie powierzchni 72 3.3.3. Hydrofobowość i hydrofilowość 73 3.4. Żywność i przemysł spożywczy 73 3.5. Metody kontrolowania biofilmu 76 3.5.1. Metody fizyczne 76 3.5.2. Metody chemiczne 76 3.5.3. Metody biologiczne 76 3.6. Biofilm a warunki szpitalne i odporność na antybiotyki 77 3.6.1. Pomiary i obserwacja biofilmów 79 Bibliografia 80 4. Toksyny mikrobiologiczne w żywności: znaczenie Escherichia coli 89 4.1. Wprowadzenie 90 4.2. E.coli powodujące biegunki 92 4.2.1. Enteropatogenny szczep E.coli (EPEC) 92 4.2.2. Enterotoksyczny szczep E.coli (ETEC) 93 4.2.3. Enterokrwotoczny szczep E.coli (EHEC) 98 4.2.4. Enteroagregacyjny szczep E.coli (EAEC) 101 4.2.5. Enteroinwazyjny szczep E.coli (EIEC) 103 4.2.6. E.coli o rozsianym typie adhezji (DAEC) 104 4.3. Metody wykrywania 104 4.4. Normy prawne a E.coli 106 Bibliografia 108
Parametry
ISBN
9788301195069
Autor
Praca zbiorowa
Wydawnictwo
Wydawnictwo naukowe pwn
Ilość stron
137
Rok wydania
2017
Kategoria
E-booki
Producent
Wydawnictwo Naukowe PWN
Opinia użytkowników
-
Opinie oraz Recenzje
Tomasz H.
24.11.2024
Przesłana przez klienta recenzja / opinia produktu może ułatwić zakup innym odwiedzającym
Jeśli udało Ci się skorzystać z produktu mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności podziel się z odwiedzającymi swoją oceną lub opinią. Zaakcentuj jakie są Twoje odczucia z użytkowania, czy polecasz produkt, a także czy relacja ceny do jakości jest dla Ciebie na satysfakcjonującym poziomie.