"Jedzenie nie powinno i nie może wywoływać w nas ciągłego niepokoju i poczucia winy. W świecie, w którym jedzenie stało się fetyszem i typym religii, a zaburzenia odżywiania są normą u pań i panów, warto ostudzić temperaturę. Ta książka uspokaja nastroje.
Autorki (znana dietetyczka i dziennikarka), biorą na warsztat mity dotyczące „właściwego odżywiania”.
Czy gluten naprawdę szkodzi?
Dlaczego nie możemy schudnąć?
Czy warto robić detoks?
To ogromna przyjemność czytać zapis błyskotliwego dialogu mądrych pań, odnoszących się do świata ze zdrowym dystansem i lubiących życiowe wybory innych. Jest to książka dla wszystkich tych, którzy chcą w mądrzejszy sposób decydować o swoim życiu. Tomasz Sobierajski Everything in moderation: „wszystko z umiarem” – mawiał mój szkocki teść za Markiem Twainem. Dziewczyny potrafią przekuć tę maksymę w fascynującą opowieść o tym, co i jak powinniśmy jeść. Agnieszka Piskałą A jest arcyinteligentną osobą z sporym poczuciem humoru i dystansem do świętych „praw dietetyki”. Krystyna Romanowska ma zdrowy rozsądek i pazur. Monika Zamachowska Agnieszka Piskała ma wyjątkowy talent. Jako dietetyk nie tylko zna się na rzeczy, lecz potrafi kapitalnie przekonać do siebie. Jej się po prostu ufa. Michał Olszański"