Publikacja w sposób kompleksowy porusza tematykę aktualnego spojrzenia na rolę diety w zdrowiu skóry. Zawarte w niej informacje zostały oparte na najnowszych badaniach naukowych, a także praktycznym doświadczeniu specjalistów w dziedzinie dermatologii oraz żywienia.
Książka prowadzi czytelnika od podstawowej wiedzy na temat wpływu diety na dobrostan skóry i procesy jej starzenia, poprzez omówienie wybranych chorób skórnych, w których może ona wspierać proces leczenia aż do wskazówek dotyczących wsparcia psychologicznego w tych schorzeniach.
Autorzy analizują dodatkowo wpływ żywienia na procesy patologiczne w skórze oraz mechanizmy immunologiczne, które odgrywają kluczową rolę w rozwoju chorób dermatologicznych. Dzięki tej książce specjaliści będą mieli możliwość udoskonalonego zrozumienia wpływu diety na zdrowie tego największego widocznego dla otoczenia organu ciała człowieka oraz użycia zdobytej wiedzy w praktyce klinicznej.
Publikację dedykujemy wszystkim zajmującym się żywieniem i dietetyką, specjalistom z zakresu ochrony zdrowia, lekarzom, pielęgniarkom i kosmetologom. Może też stanowić ciekawe źródło danych dla studentów różnorodnych kierunków związanych z dietetyką, żywieniem człowieka czy medycyną i naukami o zdrowiu, i pacjentom – tak żeby znaleźli wstępne wskazówki do zmiany diety i wspomożenia procesu leczenia swej choroby.