Owce są nieodłącznie związane z życiem człowieka. Zostały udomowione jako pierwsze zwierzęta gospodarskie. Wraz z upływem czasu owce były w przeróżny sposób użytkowane, w zależności od uwarunkowań przyrodniczych i społecznych.
niemało istniejących systemów produkcji owczarskiej ma charakter klasyczny, niezmienny od kilkuset lat. Współcześnie owce dostarczają wielu cennych produktów i usług ważnych z punktu widzenia społeczno-gospodarczego, co także ma wpływ na uwarunkowania społeczno-ekonomiczne konkurencyjności produkcji owczarskiej.
Monografia jest konsekwencją przemyśleń i reakcji autora na problemy związane z produkcją owczarską. Jest to działalność ważna,nieraz społeczeństwo nie jest świadome roli owiec. Dlatego celem jestwskazanie najważniejszych aspektów konkurencyjności dla produkcji owczarskiej w sposób nad wyraz kompleksowy.
Autor ma nadzieję, że monografia przyczyni się do spopularyzowania wiedzy o znaczeniu owiec w życiu człowieka. Tytuł Ekonomiczno-społeczne uwarunkowania konkurencyjności produkcji owczarskiej Autor Tomasz Rokicki Wydawnictwo PWE EAN 9788320825909 ISBN 9788320825909 Kategoria Biznes,ekonomia,marketing\Ekonomia liczba stron 244 Rok wydania 2024 Oprawa Miękka Wydanie 1