Old Bushmills Distillery, czyli słynna gorzelnia w Irlandii Północnej
Gorzelnia Bushmills uzyskała oficjalną licencję na produkcję whiskey w 1608 roku, co czyni ją najstarszą destylarnią na całym świecie. Zawiera się na samym skraju Irlandii Północnej i jest jedną z dwóch gorzelni na tym obszarze. Jej nazwa pochodzi od dwóch angielskich słów: bush i mills. To pierwsze związane jest z rzeką o tej samej nazwie, która gromadzi się nieopodal, natomiast drugie oznacza po prostu „młyny", których w okolicy niegdyś nie brakowało.
Istniejąca od ponad 400 lat gorzelnia Bushmills wciąż oszałamia wyjątkowością oraz wspaniałą jakością wyprodukowanych trunków. Jednym z najważniejszych momentów w jej historii były bezspornie lata 50. XIX wieku. To właśnie wtedy destylarnia zyskała sławę jako wyśmienitej whiskey w Irlandii. W trakcie gdy inne gorzelnie w kraju rozpoczęły produkcję trunków z użyciem tańszej od jęczmienia kukurydzy, Bushmills pozostał przy swojej tradycyjnej recepturze. Dzięki czemu jakość stworzonej whiskey pozostała na najwyższym poziomie, a destylarnia wkrótce wkroczyła na zagraniczny rynek, najczęściej Stanów Zjednoczonych.
Z upływem lat firma pozyskiwała coraz pokaźniejsze podziw, zdobywając liczne nagrody. W połowie XX wieku nieraz pojawiała się w amerykańskich filmach oraz reklamach, a sprzedaż trunków wciąż rosła. W końcu Bushmills Original stała się najlepiej sprzedającą się whiskey w Stanach Zjednoczonych! w dodatku w rodzimym kraju cieszyła się ogromną popularnością: pojawiła się na przykład na irlandzkim banknocie o wartości 10 GBP.
W drugiej połowie XX wieku firma kilkukrotnie zmieniała swego właściciela. Był nią między innymi największy koncern alkoholowy na świecie, czyli Diageo, a od 2015 roku Bushmills należy do znanego producenta tequilli, Jose Cuervo. Producent wciąż prężnie się rozwija, rozbudowując destylarnię oraz inwestując w branżę turystyczną i organizując wycieczki – jest obecnie uznawana za jedną z największych atrakcji Irlandii Północnej.
Trzykrotnie destylowana whiskey
Swoją niezwykłą gładkość i subtelność Bushmills Black Bush zawdzięcza aż trzykrotnej destylacji oraz zaimplementowaniu pionierskich, innowacyjnych technologicznie irlandzkich alembików. Do leżakowania stosuje się przeróżnych beczek, równocześnie jedno-, jak i kilkukrotnie użytkowanych (po sherry, oloroso, porto, bourbonie, maderze). producent używa do produkcji whiskey jedynie słodowanego jęczmienia. Samodzielnie produkuje ona whiskey single malt, natomiast whiskey blended kreuje z użyciem whiskey grain tworzonej poprzez zaprzyjaźnioną destylarnię Midleton.
Bushmills Black Bush składa się w 80% z Bushmills single malt starzejącej się w beczkach po Oloroso i sherry, a także w 20% z whiskey grain z destylarni Midleton. Oba komponenty leżakują przed kupażowaniem przeciętnie do 8 lat, a nad całością kompozycji pieczę sprawuje Column Eagan – Mistrz gorzelnik, który osobiście wybiera beczki.
Czarna etykieta trunku jest swym wyglądem niezwykle zbliżona do białej etykiety Bushmills Original. Podzielona jest jednak na dwie części. Górna ma półokrągłe zakończenie, jest długa, a także wąska, natomiast dolna jest niewielka. Obie otoczone są złoto-czarnymi ramkami. Etykiety umieszczone są na prostokątnej, szykownej butelce z jasnego szkła, która zdobiona jest tłoczeniami, jednocześnie na froncie, jak i na bokach. Zamknięcie butelki wytworzone jest z naturalnego korka, co potwierdza przynależność trunku do klasy Premium.
stabilny smak i intensywny charakter
Bushmills Black Bush to whiskey o intensywnym charakterze, której nie brakuje jednak delikatności dzięki sporemu udziałowi single malt. Swoje bogate, owocowe nuty oraz głęboki specyficzny smak zawdzięcza dojrzewaniu w beczkach po sherry i Oloroso.
Kolor: miedziany.
Nos: łagodny. Wyczuwalne są aromaty sherry, słodu jęczmiennego, wanilii, toffi, masła orzechowego, rodzynek, czekolady, przypraw korzennych, melona, śliwki i orzechów włoskich.
Smak: oleisty i owocowy. Wyczuwalne są nuty ciasta owocowego, miodu, toffi, szarlotki, mlecznej czekolady, brzoskwini, skórki pomarańczowej, lukrecji, dębu i orzechów.
Finisz: trwały. Wyczuwalne są smaki kremu czekoladowego, miodu, rodzynek, dębu, korzennych przypraw.
Bushmills Black Bush najlepiej smakuje solo albo na lodzie, jednak wyśmienicie stanie na wysokości zadania również w eleganckich koktajlach. Genialnie skomponuje się z pomarańczowym bittersem, skórką pomarańczy, brązowym cukrem i wisienką deserową.
Bushmills Black Bush to trunek idealny na spokojny i cichy wieczór pełen relaksu. świetnie sprawdzi się jako podarunek dla osoby, która lubi wieczorem oddać się kontemplacji we własnym towarzystwie. Jednym z największych sympatyków tej whiskey jest Bono, wokalista zespołu U2. Jak twierdzi, nic nie potrafi tak produktywnie ukoić jego skołatanych nerwów, jak właśnie szklaneczka Black Bush.