Bushmills – gorzelnia z tradycjami
Gorzelnia Bushmills jest najstarszym producentem whiskey na świecie. Licencję na produkcję destylatów otrzymała w 1608 roku i od tamtej pory słynie z produkcji złocistych trunków najwyższej jakości. Jej nazwa pochodzi od rzeki Bush w Irlandii Północnej, nieopodal której jest położona, a także od słowa mills, które oznacza młyny – a te rozsiane były w przeszłości wokół brzegów rzeki. Gorzelnia Bushmills posiada się na samym skraju wyspy i od samego początku swego istnienia była silnie związana ze swoim regionem.
bezprecedensowym okresem dla gorzelni okazały się lata 50. XIX wieku. To właśnie wtedy, pod wpływem nowego podatku rolnego, który został nałożony na jęczmień, producenci whiskey w całej Irlandii rozpoczęli używanie w produkcji alkoholu o mnóstwo tańszych ziaren, na przykład kukurydzy. To jednak nie dotyczyło firmy Bushmills, która – nie chcąc rezygnować z nieprzeciętnej jakości, a także wielu lat doświadczeń – zdecydowała się nadal produkować whiskey przy użyciu jęczmienia. Tym samym pozostała niemal jedyną gorzelnią w całej Irlandii, która zdecydowała się na taki krok. Jak błyskawicznie się okazało – była to wyśmienita decyzja, ponieważ od tamtej pory firma zaczęła zdobywać rozgłos i podziw nie tylko na rodzimym rynku, ale i na całym świecie!
Pod koniec XIX wieku gorzelnia posiadała własny okręt parowy, dzięki któremu dostarczano whiskey w zróżnicowane zakątki globu. Dzięki czemu marka dotarła do Azji (Japonii, Singapuru i Hongkongu), a także Stanów Zjednoczonych. W USA stała się kilkadziesiąt lat później na tyle znana, iż stanowiła wręcz nieodłączny element popkultury, pojawiając się w reklamach telewizyjnych czy w filmach. W latach 70. XX wieku została najlepiej sprzedającą się irlandzką whiskey w Stanach Zjednoczonych.
W XX wieku firma kilkukrotnie zmieniała swoich właścicieli. Była pomiędzy innymi w posiadaniu prywatnego przedsiębiorcy Isaaca Wolfsona oraz francuskiego koncernu Pernod Ricard. W połowie lat 90. Sprzedano markę największemu koncernowi alkoholowemu na świecie, czyli Diageo, a ostatnim właścicielem (od 2015 roku) jest znany marka tequilli – Jose Cuervo. Producent prężnie się rozwija, jeszcze pod względem turystycznym – destylarnia jest rozbudowywana i regularnie organizowane są w niej wycieczki.
Tajemnica wyjątkowo delikatnego napoju
Gorzelnia Bushmills znalazła sposób na stworzenie wyjątkowo delikatnych i stanowczo przyjemnych w degustacji trunków, a jest nią długi i niezwykle staranny sposób produkcji. Najczęściej destylaty są poddawane aż trzykrotnej destylacji, która zachodzi w irlandzkich, prekursorskich i technologicznie nowoczesnych alembikach. Poza tym do produkcji trunków wykorzystuje się wyłącznie słodowany jęczmień. Alkohol mieszany jest z wodą źródlaną pochodzącą ze źródła należącego do marki, po czym umieszcza się go w drewnianych beczkach – po sherry, porto, bourbonie, maderze czy oloroso.
Bushmills Original – bogata i zarazem łagodna mieszanka
Bushmills Original to mieszanka potrójnie destylowanej 7-letniej irlandzkiej whiskey single malt, którą produkuje Bushmills, oraz 5-letniej irlandzkiej whiskey zbożowej z destylarni Midleton. Mieszanka leżakuje od 3 do 5 lat w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie i sherry.
Data powstania pierwszej serii trunku nie jest dzisiaj znana. Podobnie jak jego oryginalna receptura, która powstała jeszcze przed wprowadzeniem amerykańskiej prohibicji. W związku z tym nie ma pewności, czy Bushmills Original była single maltem czy blendem. Wiadomo jednak, że w latach 40. XX wieku zaliczała się do grupy blended whiskey.
Bushmills Original stanowi podstawę portfolio firmy. Ta gładka złocisto-miedziana mieszanka eksponuje się istotnie bogatym i delikatnie słodkim, rozgrzewającym smakiem. Dzięki leżakowaniu w beczkach po bourbonie i sherry można w niej wyczuć zarówno świeże owocowe nuty, jak i intensywny aromat wanilii.
Nos: lekki oraz delikatny. Wyczuwalne są aromaty białych kwiatów, wanilii, karmelu, cytrusów, świeżego siana, dębu, płatków kukurydzianych i crème brulee.
Smak: pełny i subtelny. Wyczuwalne są nuty jabłek, gruszek, miodu, brązowego cukru, czarnego pieprzu, karmelu, toffi, ciasteczek owsianych i jasnego dębu.
Finisz: przyjemny. Wyczuwalne są smaki wanilii, miodu, pieprzu i dębu.
Bushmills Original – dla kogo?
Bushmills to whiskey, która przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom trunków o nieco łagodniejszym i słodszym smaku. Będzie jeszcze perfekcyjna dla tych, którzy dopiero wkraczają w świat konkretnych alkoholi.
Smakosze mogą cieszyć się nią w wersji saute, natomiast dla pozostałych perfekcyjną propozycją będą stworzone z niej orzeźwiające drinki i koktajle. Warto spróbować Highballa z dużymi kostkami lodu, wodą gazowaną i limonką. Nieprzeciętnie także do niej Sprite oraz sok z cytryny.