Koniak Cohiba to unikalna kompilacja 40- i 50-letnich eaux-de-vie, produkowanych ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron, pochodzących z regionu Grande Champagne. To koniak rzadki, dla koneserów. Jego moc i aromat zyskują wyraźność w połączeniu z kubańskimi cygarami Cohiba. Koniaki Martell to efekt cierpliwości, pasji i doskonałości. Ich historia zaczęła sięw 1715 roku w samym sercu południowo-zachodniej Francji, w regionie Charente. Martell jest jednym z najstarszych sporych Domów Koniaku.
firma Martell szybko zdobyła renomę w swej ojczyźnie i poza jej granicami. To, co uwydatnia jej produkty na tle innych koniaków, to metoda podwójnej destylacji z użyciem tradycyjnych alembików. Dzięki niej koniak jest lekki i gładki. Nie bez znaczenia dla smaku trunków jest także jakość użytkowanych winogron – pochodzą one z czterech najkorzystniejszych mikroregionów francuskiego obszaru Cognac. Doskonałości koniak nabiera podczas leżakowania w dębowych beczkach z dębu Tronçais, dzięki ich właściwościom koniak jest bardziej łagodny, lżejszy i aromatyczny.