kompozycja wytwarzana z owoców z rodzinnych winnic Martell, potężna a przy tym olśniewająca wonią ukwieconej łąki. Tajemnica koniaku Martell polega na umiejętnym poddawaniu go powolnemu procesowi dojrzewania w ręcznie tworzonych, dębowych beczkach. Drewno do ich produkcji pochodzi ze znanych z idealnej i aromatycznej dębiny lasów Troncais. Na skutek czego powstaje koniak, który charakteryzuje się łagodnością, gładkim, pełnym i wyważonym smakiem.
specyficzność koniaków Martell polega także na tym, iż do produkcji koniaku stosowane są winogrona pochodzące z 4 najkorzystniejszych regionów: Borderies, Grande Champagne, Petite Champagne i Fins Bois. To połączenie eaux-de-vie z wymienionych obszarów daje bogactwo, złożoność i harmonię smaku. Koniak dojrzewa w dwóch piwnicach zwanych Purgatoire i Paradis, w których Martell przechowuje swoje najdoskonalsze eaux-de-vie (Martell XO jest kombinacją eaux-de-vie, które dojrzewały między 40 a 45 lat). Przystrojona karafka powoduje, iż Martell XO jest prestiżowym podarunkiem.