Fascynacja smakową różnorodnością pinot noir z regionu Champagne, zainspirowała Louisa Roederera do stworzenia szampana Brut Vintage na bazie odmiany pinot noir z okolic Montagne de Reims, gdzie winogrona dojrzewają wolniej i zyskują na szorstkości, wytrawności i potencjale starzenia. Szczep chardonnay stanowi jedynie 30% winogron wykorzystywanych do prodkucji tego szampana. Co charakterystyczne dla produkcji w winnicach Louisa Roederera, do szampana dodaje się beczkowanego wina reserve, aby podkreślić krągłość smaku. Czas leżakowania szampana w unikatowych piwnicach wynosi 4 lata, następnie wino „krzepnie" przez kolejne pół roku nim trafi do sprzedaży. Szampan Brut Vintage jest bogaty w aromaty orzechów, przypraw korzennych i dojrzałych owoców, nuty biszkoptów, czekolady. W ustach emanuje ciepłem, krągłością, dojrzałym jednostajniem.
Szampany Louisa Roederera są renomowane na całym świecie. Ich najwyższa jakość i elegancja są skutkiem ponad 200 letniej tradycji. Marka powstała w 1776 roku i już w połowie osiemnastego wieku sprzedawała ponad 2,5 miliona butelek rocznie typowo do Rosji i Stanów Zjednoczonych. Winnice Louis Roederer o powierzchnie 494 akrów sklasyfikowane są w 100 stopniowej skali na 98 punktów (najkorzystniejsze położone są w miejscowości Ay, niedaleko Reims). 75% winogron użytkowanych do produkcji pochodzi z własnych upraw. Pinot noir i chardonnay uprawiane są w 3 najważniejszych regionach w Szampanii: Cotedes Blancs, pogórza Montagne oraz dolina rzeki Marne. Oryginalną jakość szampany Louisa Roederera zawdzięczają nieszablonowej piwnicy „Reserve Wine Cellar", gdzie w ogromnych dębowych beczkach przez minimum 5 lat starzone są wina z najkorzystniejszych roczników. Sukces szampanów Louisa Roederera w Rosji (w 1873 r. Osiągnięto rekordową sprzedaż 66 tysięcy butelek tj. 25 % produkcji) przyczynił się do powstania pierwszego „Cristal Cuvee de Prestige" wytwarzanego na życzenie Cara Aleksandra II.