Wytrawny, delikatny szampan z winogron odmian pinot z sześciu roczników i ponad 40 rodzajów wina. Szampan leżakuje poprzez 3 lata w znakomitej piwnicy, a na jego jakość i krągły, złożony smak wpływa dodatek wina reserve w proporcji 10-11 g/l szampana. Wiodące w nim nuty smakowe to migdały, tosty, aromat głogu i owoców.
Szampany Louisa Roederera są uwielbiane na całym świecie. Ich najwyższa jakość i elegancja są konsekwencją ponad 200 letniej tradycji. Marka powstała w 1776 roku i już w połowie osiemnastego wieku sprzedawała ponad 2,5 miliona butelek rocznie typowo do Rosji i Stanów Zjednoczonych. Winnice Louis Roederer o powierzchni 494 akrów sklasyfikowane są w 100 stopniowej skali na 98 punktów (najkorzystniejsze położone są w miejscowości Ay, niedaleko Reims). 75% winogron wykorzystywanych do produkcji pochodzi z własnych upraw. Pinot noir i chardonnay uprawiane są w 3 najważniejszych regionach w Szampanii: Cotedes Blancs, pogórza Montagne i dolina rzeki Marne. Oryginalną jakość szampany Louisa Roederera zawdzięczają nieszablonowej piwnicy „Reserve Wine Cellar", gdzie w ogromnych dębowych beczkach poprzez minimum 5 lat starzone są wina z najkorzystniejszych roczników. Stosowane są następnie przy produkcji najszczególniej prestiżowych cuvee nadając im unikalny aromat i smak. Sukces szampanów Louisa Roederera w Rosji (w 1873 r. Osiągnięto rekordową sprzedaż 66 tysięcy butelek tj. 25 % produkcji) przyczynił się do powstania pierwszego „Cristal Cuvee de Prestige" wytworzonego na życzenie Cara Aleksandra II.