Wytrawny, delikatny szampan o złotej barwie, produkowany z winogron odmian pinot noir i pinot blanc, z sześciu roczników i ponad 40 win. Szampan leżakuje przez 3 lata w nieszablonowej piwnicy, a na jego jakość i krągły, złożony smak wpływa dodatek wina reserve w proporcji 10-11 g/l szampana. Wiodące w nim nuty smakowe to migdały, tosty, aromat głogu i owoców.
Szampany Louisa Roederera są szanowane na całym świecie. Ich najwyższa jakość i elegancja są wynikiem ponad 200 letniej tradycji. Producent powstała w 1776 roku i już w połowie osiemnastego wieku sprzedawała ponad 2,5 miliona butelek rocznie, z reguły do Rosji i Stanów Zjednoczonych. Winnice Louis Roederer o powierzchnie 494 akrów sklasyfikowane są w 100 stopniowej skali na 98 punktów (najlepsze położone są w miejscowości Ay, niedaleko Reims). 75% winogron stosowanych do produkcji pochodzi z własnych upraw. Pinot noir i chardonnay uprawiane są w 3 najważniejszych regionach w Szampanii: Cotedes Blancs, pogórza Montagne oraz dolina rzeki Marne. Specyficzną jakość szampany Louisa Roederera zawdzięczają unikatowej piwnicy „Reserve Wine Cellar", gdzie w ogromnych dębowych beczkach poprzez minimum 5 lat starzone są wina z najkorzystniejszych roczników. Stosowane są następnie przy produkcji najistotniej prestiżowych cuvee nadając im oryginalny aromat i smak. Sukces szampanów Louisa Roederer w Rosji (w 1873 r. Osiągnięto rekordową sprzedaż 66 tysięcy butelek tj. 25 % produkcji) przyczynił się do powstania pierwszego „Cristal Cuvee de Prestige" wyprodukowanego na życzenie Cara Aleksandra II.
Szampan w znikomej butelce o pojemności 0,375l.