idealny rum z Panamy. Powstaje ze zmieszania najstaranniej wybranych destylatów, dojrzewających w beczkach z amerykańskiego dębu, które finiszowane były - aż do osiągnięcia 15 lat - w beczkach po koniaku. Koniak nie dominuje, ale nadaje całości wyraźnych szlifów: w nosie wanilia, słodkie owoce, zwłaszcza brzoskwinie i cytrusy; w ustach rum jest dość wytrawny, ma umiarkowanie gęstą konsystencję i niedługi, ale jednoznaczny finisz, w którym koniak odgrywa już główną rolę. Pić bez dodatków.
Rumy firmy Abuelo powstają w rodzinnej firmie - Varela Hermanos, której historia sięga roku 1908. Świeżo przybyły z Hiszpanii młody przedsiębiorca, Don José Varela Blanco, założył wówczas w Pesé niewielką cukrownię Ingenio San Isidro. Była to pierwsza cukrownia w nowo powstałej Republice Panamy. Po latach, idąc za radą trójki swoich dzieci, Don José rozpoczął produkcję destylatów z trzciny cukrowej. Dzięki pasji i ciężkiej pracy trzech pokoleń właścicieli Varela Hermanos rozwinęła się w największego w Panamie producenta napojów alkoholowych i niekwestionowanego lidera rynku, jeżeli chodzi o jakość oferowanych rumów. Po części jest to zasługą skatalogowanego doświadczenia i przekazywanej w rodzinie wiedzy, po części zaś strategicznego wyboru - Varela Hermanos to bowiem jedna z niewielu destylarni, która uprawia własną trzcinę cukrową, dając przy tym zatrudnienie 700 pracownikom.
Podobnie jak przed laty, także współcześnie misją Varela Hermanos jest współtworzenie rozwoju gospodarczego i społecznego Panamy - z dbałością o etykę pracy i środowisko naturalne.