Kolejna whisky z rodziny Laphraig o specyficznym dla tych trunków dymnym, torfowym aromacie. Jak sama nazwa wskazuje destylat dojrzewa w trzech rodzajach dębowych beczek. Na początku whisky leżakuje w amerykańskich beczkach po Burbonie, następnie jest przelewana do beczek o mniejszej pojemności, które przyspieszają dojrzewanie napoju (pierwotnie służące do transportu whisky na koniu). Na końcu napój zostaje umieszczony w obfitych europejskich beczkach dębowych po sherry Oloroso.
W aromatach toffi z silną pozycją jodu, wodorostów, rumianku i odrobiną masła, z lekkim zapachem kokosu, banana i jabłka. Whisky dużo mniej torfowa i dymna, aniżeli poprzednie edycje Laphraig. W ustach pełna, kremowa, słodkawa i wyjątkowo owocowa, z zauważalnym akcentem sherry, wanilii, toffi oraz drewna. Smak wiśni i czarnych porzeczek na podniebieniu, wyróżnia torfowe i smoliste wykończenie. Finisz kremowy, z lekko słodkim posmakiem kawy i czekolady i odrobiną papierosowego dymu.