Jameson, czyli whiskey z historią
Historia whiskey Jameson sięga XVIII wieku. To wtedy Szkot, John Jameson, po zdobyciu ziemi w Dublinie, postanowił otworzyć tam zakład gorzelniczy. W 1780 roku założona została destylarnia Bow Street Distillery, która trzydzieści lat później została przemianowana na Jameson Distillery. Następne dekady pełne były zarówno wzlotów, jak i upadków producenta, jednak idealna receptura konwencjonalnej whiskey została zachowana. W 1988 roku Jameson stał się własnością francuskiego giganta monopolowego Pernod Ricard.
Co roku firma sprzedaje około 31 milionów butelek whiskey. Co interesujące, gdy Pernod Ricard kupił destylarnię, produkowała ona rocznie zaledwie pół miliona skrzynek alkoholu. Nowy zarząd zdecydowanie przyczynił się więc do rozszerzenia produkcji. Warto też wspomnieć, że aż 70% całej irlandzkiej whiskey sprzedawanej w USA stanowi właśnie Jameson.
Irlandzka whiskey Jameson wytwarzana jest aktualnie w destylarni Midleton w hrabstwie Cork. Zakład powstał w 1975 roku: to właśnie wtedy trzy marki (John Jameson & Son, The Cork Distillery Company i John Power & Son) zbratały swoje siły, wytwarzając znaną Irish Distillers Group. Dla firmy Jameson korzystanie z jednej destylarni wraz z dwoma innymi markami było wówczas o niemało bardziej opłacalne aniżeli inwestowanie środków w starą gorzelnię w Dublinie.
aktualnie Jameson Distillery mieszcząca się w stolicy Irlandii pełni funkcję muzeum irlandzkiej whiskey i rokrocznie przyciąga rzesze turystów chcących poznać tajniki produkcji złotego napoju.
Jameson Crested: whiskey zbożowa i whiskey słodowa
Pierwsze wydanie Jameson Crested pojawiło się w 1963 roku. Jest to zdecydowanie jedna z najbardziej modnych, a także najlepiej sprzedających się irlandzkich whiskey na całym świecie.
Jameson Crested złożona jest z whiskey zbożowej oraz z whiskey z niesłodowanego i słodowanego jęczmienia. w trakcie procesu produkcji gorzelnia korzysta z przejrzystej wody z rzeki Dungourney. Dzięki leżakowaniu w dębowych beczkach po sherry i bourbonie przez co najmniej 3 lata, napój znamionuje się nutami pikantnej słodyczy i delikatnymi akcentami aromatycznych przypraw. Wcześniej alkohol zostaje poddany procesowi trzykrotnej destylacji.
Jameson Crested: liczne nagrody i uwielbienie krytyków
Jameson Crested to whiskey, która aż czterokrotnie zdobyła złoty medal w konkursie The Irish Whiskey Masters. Miało to miejsce kolejno w 2017, 2018, 2019 i 2020 roku. Trunek jest doceniany nie tylko przez krytyków, lecz i poprzez wielbicieli whiskey na całym świecie. Ochoczo wybierają go zarówno smakosze, jak i nowicjusze. Receptura destylatu pozostaje żywa od lat 60. Ubiegłego wieku, a jej świeże wydanie raduje się niezmiennie ogromną popularnością w świecie whiskey.
Klasyka w najlepszym wydaniu
Ta whiskey rodzaju blended zawiera się w wysokiej, smukłej, a także delikatnie wyprofilowanej butelce z szyjką zwężającą się ku górze. Mieszczący się na etykiecie emblemat producenta przedstawia czerwony herb z żaglowcem, kotwicami oraz pięcioramienną gwiazdą. Kolorystyka etykiety zachowana jest w stonowanych odcieńch beżu i brązu z czerwonym akcentem herbu. Dane zawarte na niej przedstawione są przy pomocy czarnej czcionki. Całość pokazuje się wyjątkowo konwencjonalnie i elegancko.
Co niebanalne, na etykiecie znajduje się adres destylarni w Dublinie, co może być nieco mylące, ponieważ aktualnie whiskey stworzona jest w hrabstwie Cork. Zabieg ten ma jednak przypominać o korzeniach marki.
Wachlarz smaków, który rozgrzeje każdego
Whiskey Jameson Crested to napój o ciepłej, bursztynowej barwie złota i o bogatych aromatach pełnych zarówno soczystych owoców, jak i słodkiego syropu klonowego oraz urzekającej wanilii.
Nos: wyczuwalne są nuty syropu klonowego, wanilii, karmelków, śliwek, wiśni, skórek jabłek, marmolady, goździków, imbiru, a także prażonych orzeszków ziemnych.
Smak: wyczuwalne są: miód z toffi, kokos, jabłko, morela, brzoskwinia, mleczna czekolada, mięta oraz pieprz.
Finisz: długi, miodowy i rozgrzewający. Wyczuwalne są nuty sherry.
Jak degustować whiskey Jameson Crested?
Jedną z propozycji na delektowanie się tym nieprzeciętnym trunkiem może być owocowy koktajl nazywany „Irlandzkim złotem". Jak go wykonać? wystarczy zjednoczyć jedną miarkę whiskey z likierem brzoskwiniowym oraz dodać soku pomarańczowego. Na koniec dopełnić całość piwem imbirowym. Ten orzeźwiający koktajl niewątpliwie zachwyci Twoich gości!
Innym koktajlem, który można prosto i błyskawicznie wykonać jest whiskey z martini.
Jameson Crested wspaniale smakuje też na kostkach lodu.