5 powodów, dla których warto kupić whiskey Jameson Black Barrel
1. Zdobyła tytuł najkorzystniejszej irlandzkiej whiskey na International Whiskey Competition w 2015 roku.
2. Nieprzeciętnie spełni oczekiwania jednocześnie jako dodatek do wyrafinowanych koktajli, jak i do picia na kostkach lodu.
3. Jest subtelna i kremowa, a ponadto zachwyca oryginalnymi aromatami kokosa, nektarynki, słodkich orzechów, płatków zbożowych, a także wyrazistych przypraw.
4. Została dokładnie skomponowana z trzykrotnie destylowanych kondensatów słodowych i zbożowych, które leżakowały przez co najmniej 4 lata w podwójnie opalanych beczkach z dębu amerykańskiego.
5. Emanuje niezwykłym charakterem i mocą.
Jameson, czyli irlandzka producent z bogatą historią i tradycjami
Historia sławnej producenta Jameson sięga XVIII wieku. To właśnie wtedy Szkot John Jameson rozpoczął w Dublinie produkcję nieprzeciętnej irlandzkiej whiskey, otwierając w 1780 roku gorzelnię o nazwie Bow Street Distillery. 30 lat później jej nazwa została zmieniona na Jameson Distillery, a tereny zakładu wyraźnie się rozrosły.
W 1971 roku destylarnia została zamknięta (teraz pełni funkcję muzeum), a produkcję przeniesiono do Midleton Distillery w hrabstwie Cork. Powstała ona na skutek współpracy firm John Jameson & Son, The Cork Distillery Company i John Power & Son, które utworzyły Irish Distillers Group.
Pomimo zmian, jakie nastąpiły na przestrzeni wieków, oryginalna receptura whiskey Jameson została zachowana, a destylarnia wciąż słynie z wytwarzania trunków najwyższej jakości.
Jęczmień słodowany i niesłodowany oraz beczki podwójnie opalane węglem
Jameson to whiskey rodzaju blend: mieszanka whiskey pot still z jęczmienia słodowanego i niesłodowanego z whiskey zbożową. Ziarna jęczmienia, które wykorzystuje się w produkcji, są uprawiane w Irlandii, a woda czerpana jest z rzeki Dungourney.
Irlandzkie destylaty charakteryzują się tym, iż są poddawane potrójnej destylacji (w przeciwieństwie do tych stworzonych w Szkocji, które destyluje się dwukrotnie). Poza tym powinny zawierać minimalną liczba 40% alkoholu, a cały cykl produkcji powinien odbywać się na terenie kraju. Leżakowanie destylatu musi trwać co najmniej 3 lata.
Whiskey wytworzona przez destylarnię Jameson trafia do dębowych beczek, a w przypadku Jamesona Black Barrel do beczek podwójnie opalanych węglem.
Jameson Black Barrel: klasyczna irlandzka whiskey, lecz w bardziej wyrazistym wydaniu
Jameson Black Barrel cechuje się bardziej wyrazistym i mocniejszym poziomem nasycenia niż sztandarowa wersja napoju. Leżakował w podwójnie zwęglonych beczkach po bourbonie (nazywanych „czarnymi beczkami") i zabutelkowany został z mocą 40% alkoholu.
trunek został wielokrotnie nagrodzony: zdobył złote medale jednocześnie w World Whiskies Awards w 2014 roku, w International Whiskey Competition w 2015 roku, jak i w The Irish Whiskey Masters w 2020 roku.
różnorodność owoców i zbożowych akordów
Whiskey Jameson Black Barrel znamionuje się intensywnymi, gęstymi aromatami owoców tropikalnych i zbóż. Oszałamia barwą ciepłego bursztynu i zaskakuje długim finiszem pełnym cynamonowych nut.
Nos: zaskakujące dostatek owoców, nut tropikalnego kokosa, słodkich zbóż oraz nektarynek.
Smak: gęsty, tłusty i kremowy. Wyczuwalne są daktyle, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa i cynamon.
Finisz: długi i pełen gałki muszkatołowej, maślanego popcornu i cynamonu. Na końcu wyczuwalne są owoce.
Czarna etykieta whiskey Jameson Black Barrel
Jameson Black Barrel gromadzi się w butelce udekorowanej czarną, elegancką etykietą, która perfekcyjnie oddaje intensywny smak i aromat trunku. Na etykiecie umieszczono białe i złote napisy. Całość znakomicie komponuje się z głęboką, bursztynową barwą whiskey widoczną za przejrzystym szkłem. Butelka z whiskey sprzedawana jest w prostokątnym, czarnym pudełku.
Jak degustować whiskey Jameson Black Barrel?
nieprzeciętnym pomysłem na prosty, szybki i pyszny napój alkoholowy z zastosowaniem whiskey Jameson Black Barrel jest połączenie go z piwem imbirowym. Starczy umieścić w wysokiej szklance kieliszek irlandzkiej whiskey i zespolić go z ginger ale.
Jameson Black Barrel doskonale smakuje także jako klasycznej Irish coffee. Ta ciepła, aromatyczna mikstura z dodatkiem bitej śmietany skutecznie rozgrzeje w jesienny czy zimowy wieczór i nadzwyczajnie nada się jako deser.
Wyraźny i zdecydowany smak, który docenią wszyscy fani firmy Jameson
Jameson Black Barrel to napój charakteryzujący się intensywnym smakiem i aromatem, dlatego nad wyraz sugerowany jest fanom oraz tym, którzy poszukują wyrazistych wrażeń sensorycznych. Na moc smaków i aromatów tej whiskey wpływają najczęściej: dokładnie opracowany proces produkcji, potrójna destylacja i leżakowanie w podwójnie opalanych beczkach.
Jameson Black Barrel będzie perfekcyjnym wyborem równocześnie w trakcie imprezy, jak i na spokojne zimowe popołudnie przy kominku.