Fasola Pinto BadaPak jak i pozostałe odmiany fasoli charakteryzuje się wysoką zawartością substancji odżywczych. Jest rewelacyjnym źródłem błonnika pokarmowego. Dodatkowo fasola Pinto BadaPak posiada obszerne ilości wartościowego białka. Te przeurocze nasiona dostarczają dodatkowo witaminę A, E, a także witaminy z grupy B – zwłaszcza B1 i B6. Prócz witamin cieszą się znaczną zawartością części mineralnych. Należą do nich: miedź, fosfor, żelazo, magnez, mangan, a także potas.
Fasola Pinto BadaPak chociażby ze względu na swój specyficzny wygląd cieszy się coraz pokaźniejszym zainteresowaniem. W smaku jest dość słodkawa i ma mączystą konsystencję. Może być dodawana do zup, gulaszy, sosów, dań duszonych oraz do dań kuchni meksykańskiej. Znakomicie komponuje się z ryżem oraz wołowiną i wieprzowiną. Przed ugotowaniem nasiona należy moczyć w wodzie przez około 50 minut.
Fasola Pinto należy do roślin z rodziny bobowatych. Pochodzi z Peru, stamtąd rozprzestrzeniła się w całej Ameryce Południowej i Środkowej a także w późniejszym okresie trafiła do Europy, Azji i Afryki. Swoją nazwę zawdzięcza przepięknym, beżowym ziarnom nakrapianym bordowymi cętkami.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane także sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten, a także produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia towaru są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie dane zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak informacje zawarte w opisie towaru mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii towaru.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak na dodatek mogą być danymi literaturowymi.