Książka jest dziełem obejmującym najistotniej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest skutkiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata.
Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym, a także witaminom, składnikom mineralnym, a także wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień: użycie norm w ocenie spożycia na poziomie jednostkowym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmieniona.
Spis treści:
1. Wprowadzenie
1.1. Rys historyczny rozwoju norm żywienia
1.2. Współczesne metody opracowywania norm
1.3. Typy norm żywienia
1.4. Podstawowe założenia nowych, zaktualizowanych norm żywienia dla ludności Polski
Piśmiennictwo
2. Energia
2.1. Wiadomości podstawowe
2.2. Metody użytkowane do oceny potrzeby człowieka na energii
2.3. Metody ustalania norm na energii
2.4. Normy na energii dla ludności Polski
Piśmiennictwo
3. Białko
3.1. Wiadomości podstawowe
3.2. Ocena zapotrzebowania na azot białkowy
3.3. Ocena potrzeby na aminokwasy egzogenne
3.4. Metody ustalania norm na białko
3.5. Normy na białko dla ludności Polski
Piśmiennictwo
4. Tłuszcze
4.1. Wprowadzenie
4.2. Budowa, oraz funkcje metaboliczne głównych składników tłuszczów pokarmowych
4.3. Normy spożycia tłuszczu
Piśmiennictwo
5. Cholesterol
5.1. Wprowadzenie
5.2. Metabolizm cholesterolu
5.3. Źródła pokarmowe cholesterolu
5.4. Rola cholesterolu pokarmowego w powstawaniu miażdżycy
5.5. Współczesne poglądy na temat norm spożycia cholesterolu
Piśmiennictwo
6. Węglowodany
6.1. Wiadomości podstawowe
6.2. Określanie potrzeby organizmu człowieka na węglowodany przyswajalne
6.3. Określanie poziomu zalecanego spożycia węglowodanów
6.4. Spożycie węglowodanów a zachowanie zdrowia? zalecenia dotyczące ilości energii w diecie pochodzącej z węglowodanów
6.5. Podsumowanie
Piśmiennictwo
7. Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy)
7.1. Wprowadzenie
7.2. Zalecane spożycie włókna pokarmowego
Piśmiennictwo
8. Witaminy
8.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
8.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie
8.3. Górny tolerowany poziom spożycia witamin
Piśmiennictwo
9. Elementy mineralne
9.1. Wapń
9.2. Fosfor
9.3. Magnez
9.4. Żelazo
9.5. Cynk
9.6. Jod
9.7. Selen
9.8. Miedź
9.9. Fluor
9.10. Górny tolerowany poziom spożycia (UL) składników mineralnych
Piśmiennictwo
10. Woda i elektrolity
10.1. Woda
10.2. Gospodarka wodno-elektrolitowa
10.3. Sód i chlor
10.4. Potas
Piśmiennictwo
11. Użycie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym
11.1. Wprowadzenie
11.2. Charakterystyka metod badania spożycia żywności
11.3. Użycie norm żywienia w ocenie spożycia jednostkowego
11.4. Użycie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób
Piśmiennictwo
12. Użycie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności
12.1. Wprowadzenie
12.2. Normy żywienia w planowaniu spożycia
12.3. Dobór poziomu normy
12.4 Etapy planowania diety
12.5. Planowanie diet na poziomie jednostkowym
12.6. Planowanie diet dla grup osób
12.7. Czynniki modyfikujące planowanie diety
12.8. Ograniczenia w używaniu norm do planowania spożycia
Piśmiennictwo
13. Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości i przewlekłym chorobom niezakaźnym
13.1. Wprowadzenie
13.2. Przyczyny nadwagi i otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych
13.3. Nadwaga i otyłość
13.4. Choroby układu krążenia
13.5. Nowotwory złośliwe
13.6. Osteoporoza
13.7. Aktywność fizyczna
13.8. Podsumowanie
Piśmiennictwo
14. Użycie norm na energii w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych poprzez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)
14.1. Wprowadzenie
14.2. Omówienie użytkowanych określeń
14.3. Podstawy metodologiczne szacunków odsetka i liczby ludzi niedożywionych
14.4. Aktualne wyniki ocen rozmiarów niedożywienia na świecie
Piśmiennictwo
15. Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania i wzbogacania żywności
15.1. Żywność ogólnego spożycia z dodatkiem witamin i komponentów mineralnych dopuszczona do obrotu w kontekście przepisów prawnych Unii Europejskiej
15.2. Normy przyjęte w celu znakowania produktów i zasady ich wykorzystywania
15.3. Lista witamin i części mineralnych dodawanych do produktów spożywczych w kontekście przepisów Unii Europejskiej
15.4. Wykaz produktów spożywczych z dodatkiem witamin i części mineralnych dopuszczonych na polskim rynku
Piśmiennictwo
16. Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia
16.1. Definicja i składniki suplementów
16.2. Rola suplementów
16.3. Suplementy jako uzupełnienie nieracjonalnej diety
16.4. Suplementy a przewlekłe choroby niezakaźne
16.5. Użytkowanie suplementów w praktyce
16.6. Suplementy diety a sposób żywienia populacji polskiej
Piśmiennictwo
17. Nowa żywność jako źródło składników o działaniu fizjologicznym
17.1. Wprowadzenie
17.2. Definicja nowej żywności
17.3. Aspekty legislacyjne
17.4. Wybrane nowe składniki żywności dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej
Piśmiennictwo
18. Żywność genetycznie zmieniona? potencjalne źródło komponentów odżywczych w diecie
18.1. Definicja żywności genetycznie zmienionej. Metody modyfikacji stosowane w tworzeniu żywności
18.2. Produkty genetycznie zmodyfikowane obecne na rynku
18.3. Potencjalna rola żywności genetycznie zmienionej w realizacji norm żywienia
18.4. Jak odróżnić żywność genetycznie zmienioną od żywności tradycyjnej?
Piśmiennictwo
Normy żywienia dla ludności Polski? tabele zbiorcze
Skorowidz