Zdjęcia Normy żywienia człowieka-podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych

Zdrowie, medycyna, uroda

Dostępność: Brak produktu

Normy żywienia człowieka-podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych (PZWL Wydawnictwo Lekarskie)

Marka: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Cena niedostępna
Idź do sklepuSuper oferta

Skrócony opis produktu

Książka jest dziełem obejmującym najmocniej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest efektem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi...

Podstawowe cechy

ISBN

9788320034219

Oprawa

Miękka

Sprawdź promocyjne oferty na Normy żywienia człowieka-podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych

  • Dane na temat dostępności towaru i zmian cen zastosowane w klasyfikacji są zczytywane prawie natychmiast.

Pełny opis produktu

Książka jest dziełem obejmującym najistotniej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest skutkiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata.
Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym, a także witaminom, składnikom mineralnym, a także wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień: użycie norm w ocenie spożycia na poziomie jednostkowym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmieniona.

Spis treści:
1. Wprowadzenie
1.1. Rys historyczny rozwoju norm żywienia
1.2. Współczesne metody opracowywania norm
1.3. Typy norm żywienia
1.4. Podstawowe założenia nowych, zaktualizowanych norm żywienia dla ludności Polski
Piśmiennictwo
2. Energia
2.1. Wiadomości podstawowe
2.2. Metody użytkowane do oceny potrzeby człowieka na energii
2.3. Metody ustalania norm na energii
2.4. Normy na energii dla ludności Polski
Piśmiennictwo
3. Białko
3.1. Wiadomości podstawowe
3.2. Ocena zapotrzebowania na azot białkowy
3.3. Ocena potrzeby na aminokwasy egzogenne
3.4. Metody ustalania norm na białko
3.5. Normy na białko dla ludności Polski
Piśmiennictwo
4. Tłuszcze
4.1. Wprowadzenie
4.2. Budowa, oraz funkcje metaboliczne głównych składników tłuszczów pokarmowych
4.3. Normy spożycia tłuszczu
Piśmiennictwo
5. Cholesterol
5.1. Wprowadzenie
5.2. Metabolizm cholesterolu
5.3. Źródła pokarmowe cholesterolu
5.4. Rola cholesterolu pokarmowego w powstawaniu miażdżycy
5.5. Współczesne poglądy na temat norm spożycia cholesterolu
Piśmiennictwo
6. Węglowodany
6.1. Wiadomości podstawowe
6.2. Określanie potrzeby organizmu człowieka na węglowodany przyswajalne
6.3. Określanie poziomu zalecanego spożycia węglowodanów
6.4. Spożycie węglowodanów a zachowanie zdrowia? zalecenia dotyczące ilości energii w diecie pochodzącej z węglowodanów
6.5. Podsumowanie
Piśmiennictwo
7. Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy)
7.1. Wprowadzenie
7.2. Zalecane spożycie włókna pokarmowego
Piśmiennictwo
8. Witaminy
8.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
8.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie
8.3. Górny tolerowany poziom spożycia witamin
Piśmiennictwo
9. Elementy mineralne
9.1. Wapń
9.2. Fosfor
9.3. Magnez
9.4. Żelazo
9.5. Cynk
9.6. Jod
9.7. Selen
9.8. Miedź
9.9. Fluor
9.10. Górny tolerowany poziom spożycia (UL) składników mineralnych
Piśmiennictwo
10. Woda i elektrolity
10.1. Woda
10.2. Gospodarka wodno-elektrolitowa
10.3. Sód i chlor
10.4. Potas
Piśmiennictwo
11. Użycie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym
11.1. Wprowadzenie
11.2. Charakterystyka metod badania spożycia żywności
11.3. Użycie norm żywienia w ocenie spożycia jednostkowego
11.4. Użycie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób
Piśmiennictwo
12. Użycie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności
12.1. Wprowadzenie
12.2. Normy żywienia w planowaniu spożycia
12.3. Dobór poziomu normy
12.4 Etapy planowania diety
12.5. Planowanie diet na poziomie jednostkowym
12.6. Planowanie diet dla grup osób
12.7. Czynniki modyfikujące planowanie diety
12.8. Ograniczenia w używaniu norm do planowania spożycia
Piśmiennictwo
13. Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości i przewlekłym chorobom niezakaźnym
13.1. Wprowadzenie
13.2. Przyczyny nadwagi i otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych
13.3. Nadwaga i otyłość
13.4. Choroby układu krążenia
13.5. Nowotwory złośliwe
13.6. Osteoporoza
13.7. Aktywność fizyczna
13.8. Podsumowanie
Piśmiennictwo
14. Użycie norm na energii w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych poprzez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)
14.1. Wprowadzenie
14.2. Omówienie użytkowanych określeń
14.3. Podstawy metodologiczne szacunków odsetka i liczby ludzi niedożywionych
14.4. Aktualne wyniki ocen rozmiarów niedożywienia na świecie
Piśmiennictwo
15. Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania i wzbogacania żywności
15.1. Żywność ogólnego spożycia z dodatkiem witamin i komponentów mineralnych dopuszczona do obrotu w kontekście przepisów prawnych Unii Europejskiej
15.2. Normy przyjęte w celu znakowania produktów i zasady ich wykorzystywania
15.3. Lista witamin i części mineralnych dodawanych do produktów spożywczych w kontekście przepisów Unii Europejskiej
15.4. Wykaz produktów spożywczych z dodatkiem witamin i części mineralnych dopuszczonych na polskim rynku
Piśmiennictwo
16. Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia
16.1. Definicja i składniki suplementów
16.2. Rola suplementów
16.3. Suplementy jako uzupełnienie nieracjonalnej diety
16.4. Suplementy a przewlekłe choroby niezakaźne
16.5. Użytkowanie suplementów w praktyce
16.6. Suplementy diety a sposób żywienia populacji polskiej
Piśmiennictwo
17. Nowa żywność jako źródło składników o działaniu fizjologicznym
17.1. Wprowadzenie
17.2. Definicja nowej żywności
17.3. Aspekty legislacyjne
17.4. Wybrane nowe składniki żywności dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej
Piśmiennictwo
18. Żywność genetycznie zmieniona? potencjalne źródło komponentów odżywczych w diecie
18.1. Definicja żywności genetycznie zmienionej. Metody modyfikacji stosowane w tworzeniu żywności
18.2. Produkty genetycznie zmodyfikowane obecne na rynku
18.3. Potencjalna rola żywności genetycznie zmienionej w realizacji norm żywienia
18.4. Jak odróżnić żywność genetycznie zmienioną od żywności tradycyjnej?
Piśmiennictwo
Normy żywienia dla ludności Polski? tabele zbiorcze
Skorowidz

Parametry

ISBN

9788320034219

Oprawa

Miękka

Autor

Barbara bułhak-jachymczyk, elżbieta chabros,

Wydawnictwo

Pzwl

Ilość stron

464

Rok wydania

2014

Kategoria

Zdrowie, medycyna, uroda

Producent

PZWL Wydawnictwo Lekarskie

Opinia użytkowników

-

Opinie oraz Recenzje

Mirosław K.
Mirosław K.
19.05.2024
Przesłana przez klienta opinia / recenzja może ułatwić zakup innym użytkownikom
Jeżeli tylko korzystać z oferowanego Normy żywienia człowieka-podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych prześlij nam recenzję i opinię. Podaj jakie są Twoje odczucia z użytkowania, czy jesteś usatysfakcjonowany, a także czy relacja ceny do jakości jest dla Ciebie na dobrym poziomie.

Dodaj opinię lub recenzję

Powiązane

Rekomendacja
PZWL Wydawnictwo Lekarskie Dietetyka w psychiatrii i neurologii Pzwl wydawnictwo lekarskie
Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej dedykowaną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzinnych,...
Rekomendacja
PZWL Wydawnictwo Lekarskie Analiza przypadków klinicznych w alergologii część 3 Pzwl wydawnictwo lekarskie
Publikacja Analiza przypadków klinicznych w alergologii (część III) została przygotowana pod redakcją prof. Dr. Hab. Jerzego Kruszewskiego...
Rekomendacja
PZWL Wydawnictwo Lekarskie Alergie. fakty i mity
Do sklepu Szczegóły

Alergie. fakty i mity

56,83 zł
Drogi Czytelniku! Skoro sięgnąłeś po tę pozycję, to najprawdopodobniej Ty lub ktoś bardzo Ci bliski zmagacie się z alergią. Niniejszy poradnik...
Rekomendacja
PZWL Wydawnictwo Lekarskie Stany naglące u noworodka,218KS (70934)
Do sklepu Szczegóły

Stany naglące u noworodka,218KS (70934)

160,55 zł
Tytuł Stany naglące u noworodka Język polski Wydawnictwo PZWL ISBN 978-83-200-4144-6 Rok wydania 2011 Warszawa Wydanie 1 ilość stron 250...
Rekomendacja
PZWL Wydawnictwo Lekarskie Pzwl wydawnictwo lekarskie Zaburzenia rozwoju płci a sport wyczynowy
Zaburzenia rozwoju płci a sport wyczynowy to kompendium wiedzy na temat zagadnień identyfikacji płci u sportowców w ujęciu biologiczno -...
PZWL Wydawnictwo Lekarskie Opieka położnej w ginekologii i onkologii ginekologicznej NOWOŚĆ
Publikacja mieści ergonomiczne wskazówki, standardy krajowe i europejskie, a także wiadomości z dzidziny ginekologii i onkologii oraz opis...
Rekomendacja
PZWL Wydawnictwo Lekarskie Żywienie w chorobach kostno stawowych Pzwl wydawnictwo lekarskie
O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnych schorzeń może dać poprawna dieta, nie trzeba przekonywać. Problem jest tylko w tym, żeby stosując...
Rekomendacja
PZWL Wydawnictwo Lekarskie Fizjoterapia w wybranych specjalizacjach medycznych Pzwl wydawnictwo lekarskie
Fizjoterapia w wybranych specjalizacjach medycznych jest drugą edycją obszernego, plastikowego opracowania z zakresu fizjoterapii. W książce...
Rekomendacja
PZWL Wydawnictwo Lekarskie Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw 2019 Pzwl wydawnictwo lekarskie
Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest rozmaite i niezwykle jednostkowe. Zależy od wielu czynników...
Rekomendacja
PZWL Wydawnictwo Lekarskie Pzwl wydawnictwo lekarskie Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania
Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania, liczby przejmują kontrolę nad Twoim życiem, a Twoje ciało staje się zniewolone poprzez kołatające...
Rekomendacja
PZWL Wydawnictwo Lekarskie Fizjologia człowieka w zarysie
Do sklepu Szczegóły

Fizjologia człowieka w zarysie

130,10 zł
innowacyjny podręcznik, w którym omówiono podstawowe czynności organizmu człowieka i mechanizmy regulujące jego funkcjonowanie. Autorzy...
Rekomendacja
PZWL Wydawnictwo Lekarskie Niezbędnik stomatologiczny. zbiór zadań dla studentów stomatologii. część 2
Publikacja potrzebnik stomatologiczny. Zbiór zadań dla studentów stomatologii (cz. 2) została przygotowana poprzez Aleksandrę Simińską,...
Wybrane dla Ciebie
Rekomendacja
Alkalinecare chlorofil w płynie bardzo wydajny - suplement diety 120 ml
Chlorofil jest zielonym pigmentem, który występuje w prawie wszelkich roślinach, niektórych gatunkach alg czy bakterii. Jest on odpowiedzialny...
AlkalineCare pHlush Suplement diety z witaminą C, magnezem i naturalnym słodzikiem 15 sasz
AlkalineCare Phlush to unikalna kompozycja elementów, która dostarczy Twojemu organizmowi potrzebnych witamin i minerałów. Towar mieści...
Rekomendacja
Swanson, usa Swanson urinary tract essentials suplement diety 60 kaps
SUPLEMENT DIETYZawartość 1 kapsułki:Witamina C (kwas L-askorbinowy) 100mgD-mannoza 300mgBromelina (2400GDU/gram) (GDU - Gelatin Digestin...
Rekomendacja
Swanson Ekstrakt zielonej herbaty w płynie Suplement diety 29.6 ml
Swanson Green Tea Liquid Extract 29,6 mlEkstrakt zielonej herbaty lubianej marki Swanson. Zielona herbata należy do jednych z najsilniejszych...
Rekomendacja
Mam dysleksję Eurocom
Do sklepu Szczegóły

Mam dysleksję Eurocom

26,81 zł
Dyslektyków, czyli osoby cierpiące na trudności z pisaniem i czytaniem, możemy spotkać w każdej szkole. Dzieci te, mimo rozwiniętej kreatywności...
Rekomendacja
Encyklopedia Karpat Polskich
Do sklepu Szczegóły

Encyklopedia Karpat Polskich

140,56 zł
Karpaty to jeden znajwiększych łańcuchów górskich Europy. Leżą wgranicach8 krajów (Austria, Czechy, Polska, Rumunia, Serbia, Słowacja, UkrainaiWęgry).WPolsce...
Sulforafan - suplement diety 60 kaps. Skoczylas
Do sklepu Szczegóły

Sulforafan - suplement diety 60 kaps. Skoczylas

41,91 zł
Skoczylas SULFORAFAN z brokuła Ginkgo Biloba 60 kapsułekSulforafan jest związkiem siarkowym, należącym do izotiocyjanianów, występującym...
Rekomendacja
Yango kora magnolii - 10% magnololu suplement diety 60 kaps
Kora Magnolii - 10% Magnololu 370 mg ekstraktu z kory magnolii w dawce dziennej 60 dni naturalnej suplementacji Kapsułki z celulozy roślinnej,...
Rekomendacja
Now Foods Aloe Vera Concentrate - Aloes koncentrat z Liści Aloesu 40:1 Suplement diety 118 ml
organiczny koncentrat z liści aloesu (40:1)SKŁAD:ekologiczny koncentrat z aloesu (liść), sorbinian potasu, benzoesan sodu, kwas cytrynowy,...
Rekomendacja
Dr. mercola fermented black garlic - fermentowany czarny czosnek suplement diety 60 kaps
Czosnek jest nad wyraz lubiany w krajach Środkowego Wschodu, śródziemnomorskich oraz Indiach i Chinach.Czosnek Czarny Sfermentowany (dr...
Skarby polesia mieszanka "nerkowa" suplement diety 50 g
Mieszanka ziołowa gromadzi ręcznie zbierane i naturalne suszone elementy.
Rekomendacja
Swanson Chlorella - suplement diety 360 tab
Do sklepu Szczegóły

Swanson Chlorella - suplement diety 360 tab

106,44 zł
SUPLEMENT DIETY Opakowanie: 360 tabletek informacje o producencie: marka Swanson Health Products została założona w 1969 roku, jako wynik...