Nutrigenomika to nauka, której przedmiotem badań są interakcje pomiędzy genami i żywieniem w kontekście zdrowia człowieka. Obejmuje ona z jednej strony wpływ części pokarmowych na funkcjonowanie genów, a z drugiej - sposób, w jaki zasobność genów kształtuje reakcję organizmu na elementy pokarmowe, a tym samym wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia określonych cech. Przekazujemy Państwu nowoczesny podręcznik opisujący oddziaływanie żywności na organizm człowieka na poziomie zarówno komórkowym, jak i molekularnym. Książka przedstawia, w jaki sposób genetyczne, a poprzez to biochemiczne i fizjologiczne, cechy organizmu wyznaczają możliwości wykorzystania składników pokarmowych i co z tego wynika dla zdrowia człowieka. Publikację dedykujemy studentom dietetyki, już pracującym zawodowo dietetykom i wszystkim zainteresowanym interdyscyplinarnymi zagadnieniami, które dotyczą funkcjonowania ludzkiego organizmu. Kierujemy ją w dodatku do studentów kierunków medycznych i biotechnologicznych.