Podręcznik dla pacjentów żywionych dojelitowo w domu, który trzymają Państwo w rękach, został wytwarzany poprzez zespół osób od wielu lat zajmujących się prowadzeniem nienaturalnego żywienia drogą przewodu pokarmowego w domu.
Niektórzy Autorzy są dodatkowo pacjentami, a więc mogą przedstawić punkt widzenia osoby chorej, a także podzielić się swymi doświadczeniami. Na co dzień nawet nie zauważamy, jak trudna jest praca i funkcja przewodu pokarmowego: pewne jego części odpowiedzialne są za przygotowanie pokarmu do wchłonięcia, inne - za jego strawienie, a jeszcze inne - za wydalenie resztek pokarmowych.
To długi i trudny cykl, podlegający kontroli ze strony układu nerwowego, hormonalnego i endokrynnego. Szczególnego znaczenia nabiera cykl odżywiania w przypadku choroby oraz rekonwalescencji, np.: po niełatwym zabiegu chirurgicznym, po ciężkim zapaleniu płuc czy po udarze mózgu.
Niestety, czasami wskutek samej choroby albo wcześniej istniejących, lecz nasilających się zaburzeń (np. Problemów z połykaniem), nie jest możliwe bezpieczne i skuteczne przyjmowanie pokarmów drogą naturalną, czyli doustną.
Czasami potrzebne jest usunięcie części przewodu pokarmowego, np.: z powodu choroby nowotworowej, zatoru, bądź urazu. W takich przypadkach naturalne żywienie doustne może być niemożliwe. Korzystamy wtedy z tzw.
żywienia dojelitowego, poprzez specjalny dostęp założony bezpośrednio do żołądka lub jelita. Spotkają się Państwo w tym podręczniku z takimi określeniami jak: żywienie dojelitowe, żywienie dietą sztuczną/przemysłową.
Żywienie dojelitowe to żywienie do przewodu pokarmowego drogą doustną i drogą inną niżeli doustna (do żołądka i jelita cienkiego). W tym podręczniku skupiamy się na chorych, którzy wymagają odżywiania do przewodu pokarmowego drogą inną niżeli doustna przy pomocy płynnych, gotowych do użycia, zbilansowanych diet.
Diety zawierają wszystkie potrzebne do życia komponenty w stosownych proporcjach, są sterylne, proste do podawania, mają stały, określony chemicznie w procesie produkcji skład, co nad wyraz upraszcza planowanie i prowadzenie terapii żywieniowej.
Zgodnie z obecnie obowiązującą wiedzą medyczną wykorzystanie diety sztucznej stanowi optymalne rozwiązanie dla pacjentów żywionych poprzez sztuczne dostępy, czyli zgłębniki nosowo-żołądkowe, a także przetoki odżywcze: gastrostomie (dostęp odżywczy do żołądka) i jejunostomie (dostęp odżywczy do jelita cienkiego).
Pacjenci, którzy wymagają żywienia dietą nienaturalną, znajdują się jednocześnie w szpitalach, jak i, po okresie intensywnego leczenia, w domach, pod opieką swoich bliskich. I w jednej, i w drugiej sytuacji, procedury żywieniowe są refundowane przez NFZ.
Oznacza to, że ani pacjent, ani jego rodzina, nie ponoszą żadnych związanych z leczeniem kosztów. Żywienie dojelitowe w warunkach domowych prowadzone jest przez wyspecjalizowane poradnie. Pacjent wraz z opiekunem objęty jest holistyczną opieką lekarską, pielęgniarską, dietetyczną i psychologiczną.
W ramach opieki dokonywane są regularne konsultacje i wizyty, kontrolowane są wyniki niezbędnych do prowadzenia terapii badań biochemicznych oraz innych, w zależności od zapotrzebowania: radiologicznych, mikrobiologicznych.
Autorzy: lek. Med. Ryszard Choruz dr n. Farm. Maria Ciszewska-Jędrasik Klaudia Katarzyńska prof. Dr hab. Med. Stanisław Kłęk dr n. Med. Marek Kunecki lek. Med. Klemens Lubieniecki dr n. Med. Katarzyna Matysiak-Luśnia lek.
med. Kinga Szczepanek mgr pielęgniarstwa Joanna Tokarczyk