Dla większości z nas układ opornościowy stanowi zagadkę – to niewidzialna, trudna sieć komórek, receptorów i przekaźników, której korzystnieści działania nie sposób skontrolować według ustalonych norm. Mimo to rzutuje ona na każdy aspekt naszego zdrowia, wpływając na przebieg prawie wszystkich znanych ludzkości chorób, a niekiedy także je wywołując. Sporo powiedziano na temat „wzmacniania" niepodatności, tylko co to precyzyjnie oznacza i co zrobić, jeśli twój układ odpornościowy nie potrzebuje akurat wzmocnienia?
W swej książce dr Heather Moday wyjaśnia, iż dla większości z nas najważniejsza jest równowaga układu opornościowego. Opierając się na wielu pionierskich badaniach i fascynujących studiach przypadków, lekarka tłumaczy, że układ opornościowy jest sprężysty, a na jego działanie w pokaźnym stopniu wpływają nasze zachowania, dieta, nawyki i otoczenie. Wyróżniła ona cztery podstawowe immunotypy – tlący się, słaby, hiperaktywny i zbłąkany – których działanie stanowi podstawę braku równowagi immunologicznej, nieraz prowadzącej do chorób, przewlekłych stanów zapalnych, infekcji, alergii i autoimmunizacji. Określając swój immunotyp, możesz podjąć stosowne działania i dokonać indywidualnych zmian w stylu życia, które pomogą twojemu układowi opornościowemu w stosownym funkcjonowaniu.
Ta książka stanowi bezprecedensowe podejście do tworzenia jednostkowego stylu życia i diety, sprzyjających pokaźniejszej oporności i witalności i długowieczności.
Dr. Heather Moday jest dyplomowanym alergologiem i immunologiem i lekarzem medycyny integracyjnej i praktycznej. Należy do wyselekcjonowanej grupy najkorzystniejszych ekspertów w dziedzinie wellness. Założycielka The Moday Center, gdzie pomaga ludziom w odzyskaniu zdrowia przez kompleksowe programy zmiany stylu życia, które koncentrują się na odwracaniu chorób przewlekłych i tworzeniu optymalnego samopoczucia. W swojej pracy łączy naukę z holistycznym podejściem do ciała i ducha. Wierzy, że wszyscy mamy wrodzoną zdolność uzdrawiania, gdy uzyskujemy stosowne narzędzia, wsparcie i pożywienie.