Figa suszona skrywa w sobie bogactwo dobroczynnych dla zdrowia i urody elementów. Zawiera cukry (glukozę i fruktozę), błonnik, pektyny, witaminy A, C, E, K, B, kwas foliowy, potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo. Suszone figi w 100g dostarczają prawie tyle samo wapnia co szklanka mleka. To świetna przekąska dla osób starszych, dzieci i kobiet w trakcie menopauzy. W ich składzie znajdziemy spore ilości błonnika pokarmowego. To ważny składnik regulujący pracę układu pokarmowego. Widoczny dla osób będących na diecie, gdyż daje on uczucie sytości i hamuje apetyt.
Figa suszona ma wielorakie użycie. Można się nią zajadać bez żadne obróbki. Namoczona w wodzie i zmiksowana może posłużyć jako masa czy polewa do ciast i deserów. Będzie także rewelacyjnym dodatkiem do śniadań np. Do owsianki czy musli z jogurtem. Z suszonych fig BadaPak w prosty sposób wykonać można nalewkę.
Figa jest owocem figowca pospolitego. Wywodzi się z półwyspu Arabskiego. Aktualnie uprawiana jest także w krajach śródziemnomorskich, a także w Azji. Owoce są ciemnofioletowe, nad wyraz słodkie i trochę mdłe.