Filippone Rosmarino di Sicilia Biologico to suszony organiczny rozmaryn z Sycylii BIO w gałązkach o intensywnym aromacie, uprawiany klasycznymi metodami w górach Madonie na wysokości 1000 metrów nad poziomem morza. Zbieranie ręczne i pakowanie metodami rzemieślniczymi gwarantują jakość i zachowanie aromatu poprzez długi czas.
Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis L.) to krzew należący do rodziny jasnotowatych, dziko rosnący wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego. Jest to zimozielony krzew o niezwykle cienkich, liniowych i bezszypułkowych liściach, których kolor na górnej stronie jest połyskujący i zielony, natomiast na dolnej wygląda jakby był prawie biały, porośnięty meszkiem. Kwitnie od marca do października, a jego kwiaty są niepokaźne, skategoryzowane w grona, purpurowo-niebieskie z liliowymi odcieniami. Nazwa Rosemary według niektórych źródeł pochodzi od Rosae maris (róża morska), według innych źródeł od Ros Marinus czyli morskiej rosy.
wykorzystanie
Rozmaryn należy do głównie wykorzystywanych ziół, zwłaszcza w diecie śródziemnomorskiej, ze względu na swój unikalny aromat,jeszcze dlatego,polepsza trawienie tłuszczów. Świeże liście są siekane, a suszone przed wykorzystaniem są kruszone w celu wydobycia obszerniejszej ilości aromatu. Doskonale sprawdza się w towarzystwie mięs i ryb. Rozmaryn wykorzystywany jest jako przyprawa do grillowania i marynat: łączony zwykle z jagnięciną, wołowiną, królikiem, kaczką i gęsią. Kwiat wykorzystywany jest do przyprawiania sałatek. Świeże albo suszone liście dodawane są do wielu potraw, takich jak pieczenie, sosy, dania z ziemniaków i rustykalnych wypieków. Doskonale smakuje w połączeniu z oliwą i świeżym pieczywem. Gałązki rozmarynu są także użytkowane do aromatyzowania oliwy z oliwek i octu.
atrybuty PROZDROWOTNE
Rozmaryn zawsze był uważany za roślinę bogatą w właściwości lecznicze. Przypisuje się mu działanie pobudzające i wzmacniające, a także cechy antyseptyczne, przeciwpasożytnicze i przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwskurczowe, przeciwutleniające i wspomagające trawienie, istotnie w przypadku nadmiernych wzdęć. Na dodatek ma korzystny wpływ na wątrobę.