Filippone Origano di Sicilia Biologico to suszone ekologiczne oregano z Sycylii BIO w gałązkach o intensywnym aromacie, uprawiane klasycznymi metodami w górach Madonie na wysokości 1000 metrów nad poziomem morza. Zbieranie ręczne i pakowanie metodami rzemieślniczymi zapewniają jakość i zachowanie aromatu przez długi czas.
Oregano firmy Filippone uprawiane jest na otwartych polach w wysokich górach (1000m npm), na terenie Parku Madonie. Właśnie wysokość jest jednym z najmocniejszych składników gwarantujących wysoką jakość uprawy, o czym świadczy etymologia samego słowa. W rzeczywistości origanum pochodzi od „òros" (= góra) i „ganào" (= jestem zachwycony). Najtrafniejsze interpretacje sprowadzają pochodzenie nazwy do pojęcia „zachwytu górą" albo piękna, jasności, ornamentu, radości z góry albo dobrego wzrostu w górach i na wyższych poziomach obszarów nasłonecznionych. Właśnie w odniesieniu do tego ostatniego znaczenia nasze Oregano, naturalna ozdoba gór Madonie, znajduje w tym mocnym miejscu naturalne środowisko do niezakłóconego wzrostu i osiągnięcia niepowtarzalnego aromatu, charakterystycznego smaku i wszelkich jego atrybuty.
wykorzystanie
Ma spore wykorzystanie w kuchni śródziemnomorskiej. Stanowczo poprawnie pasuje do przyprawiania pizzy, sałatek, ziemniaków oraz konserwowych w oleju albo occie mięs i ryb.
cechy PROZDROWOTNE
Oregano jest klasycznie znane z zróżnicowanych atrybuty terapeutycznych, takich jak atrybuty antyseptyczne, wspomagające proces trawienia, tłumiące kaszel, łagodzące bóle brzucha. Aktualnie potwierdza sięobecność właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających wyjątkowo ważnych w walce z wolnymi rodnikami.