GLUKOZA klarownA, D-glukoza, dekstroza to ekologiczny związek chemiczny, monosacharyd (cukier prosty). Jest białą, drobnokrystaliczną substancją wyjątkowo dobrze rozpuszczalną w wodzie. Charakteryzuje się słodkim smakiem, nieco mniej intensywnym w stosunku do sacharozy. Naturalnie występuje głównie w owocach i miodzie. Użycie i funkcje: W piwowarstwie do refermentacji piwa w butelkach Sposób pierwszy: Po fermentacji burzliwej przed rozlaniem myjemy butelki. Przy pomocy miarki do cukru dodajemy około 4 g (na 500 ml) glukozy do każdej butelki następnie zalewamy piwem i kapslujemy. Odstawiamy do chłodnego zaciemnionego miejsca. Sposób drugi: Od 50 g do 150 g glukozy (na 25 l piwa) rozpuścić w około 2 l piwa zlanego z pojemnika fermentacyjnego za pomocą kranika spustowego na dole fermentora. Podgrzewamy na kuchenkę gazowa i podgrzewamy do rozpuszczenia się glukozy. Następnie całość wlewamy z powrotem do pojemnika fermentacyjnego z piwem po fermentacji burzliwej. Mieszamy po kilkakrotnie w kilkuminutowych odstępach dla równomiernego rozmieszczenia się glukozy w piwie. Rozlewamy do butelek i kapslujemy. Odstawiamy do chłodnego zaciemnionego miejsca. W przemyśle spożywczym użytkowana jest jako zamiennik klasycznego białego cukru w: przetwórstwie owoców: do produkcji dżemów, napojów produkcji wyrobów cukierniczych, pieczywa cukierniczego, deserów, lodów, (wyśmienicie sprowadza się przy produkcji masy cukrowej - uniemożliwia jej kruszeniu) produkcji odżywek dla sportowców napojów poręcznych (izotoników) produkcji piwa i wina – (przyspiesza fermentację i prawidłowo wpływa na bukiet aromatyczny wina) Sposób zastosowania: Przed zastosowaniem towar należy rozpuścić w płynie. Skład: glukoza (C6H12O6•H2O) Kraj pochodzenia: Węgry Warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym pomieszczeniu. Masa netto: 1 kg