Zwilling TWIN® Plus zestaw do wędzenia i gotowania na parze
pakiet do wędzenia i gotowania na parze niemieckiej producenta ZWILLING pozwala przygotować niezwykłe dania. Przy pomocy tego zestawu, można komfortowo i łatwo wędzić w domu bez obawy o nieprzyjemny aromat dymu unoszący się w pomieszczeniu. Pachnące ziołami lub drewnem dania są gwarancją, że goście wyjdą zadowoleni. Patelnia wykonana jest z wysokiej jakości szczotkowanej stali rdzoodpornej, niemal gładka jak satyna. Grube dno naczynia SIGMA Classic ekspresowo i równomiernie się nagrzewa. Pokrywa szczelnie przylega do garnka, by umożliwić oszczędne gotowanie z małą ilością wody. Uchwyty patelni oraz nie nagrzewają się podczas gotowania, a ich użyteczny i funkcjonalny kształt zapewnia bezpieczne przenoszenie. Patelnię można wstawiać używać również w piekarniku. z łatwością się czyści, można także myć w zmywarce.
zestaw posiada:
- 1 × patelnia
- 1 × blacha ociekowa
- 1 × ruszt do grillowania
- 1 × pokrywka
cechy:
- wytworzony z najwyższej jakości stali nierdzewnej 18/10
- dedykowany do wędzenia mięsa, ryb, owoców morza, warzyw czy serów
- Uniwersalne naczynie, nadaje się w dodatku do gotowania na parze
- rewelacyjny do przygotowywania zdrowych, niskokalorycznych potraw bez tłuszczu
- stosowny do każdej kuchenki w tym indukcyjnej
- Gładka jak satyna powierzchnia
- Grube dno SIGMA Classic optymalnie rozprowadza i akumuluje ciepło
- Masywna, nierdzewna pokrywka pozwala na oszczędne gotowanie z małą ilością wody
- poręczne, nienagrzewające się ucha ze stali rdzoodpornej zapewniające bezpieczne wykorzystywanie
- Do wszelkich typów kuchenek, z płytą indukcyjną włącznie
- Można używać na dodatek do pieczenia w piekarniku
- odporny na zadrapania, higieniczny, nie wpływa na smak potraw
- Zagięte krawędzie upraszczają wylewanie
- Można myć w zmywarce do naczyń
Jak wędzić w naczyniu Zwilling?
- Rozgrzać patelnię do wysokiej temperatury (około 230°C)
- obniżyć temperaturę o około 40% - wsypać trociny ZWILLING. Dodać zioła, herbatę albo przyprawy, w zależności od smaku, jaki chcemy nadać wędzonym produktom. Trafną ilością są 2 łyżki trocin (na około 20 minut, lekko wędzony smak), albo choćby 3 łyżki stołowe (wędzenie dłuższe aniżeli 20 minut, konkretnie wędzony smak).
- Po rozgrzaniu z trocin rozpoczyna się uwalniać dym.
- Przykryć trociny krągłą blachą z otworami po bokach.
- Położyć na blasze ruszt z potrawą i przykryć patelnię pokrywą. Potrawy zaczynają się wędzić, kiedy pokrywka jest ciepła w dotyku.
- Należy ponownie zmniejszyć temperaturę o około 50%. W celu osiągnięcia trafnych wyników nie należy unosić pokrywki w trakcie wędzenia (Pojawienie dymu oznacza, że temperatura jest zbyt wysoka i powinna zostać obniżona. Chcąc skrócić czas wędzenia należy pokroić potrawy na mniejsze kawałki albo plasterki)
- Po upływie czasu wędzenia wyłączyć kuchenkę - pozostawić patelnię do ostygnięcia.
- Po około 5min zdjąć pokrywkę - danie gotowe:)