Japonia od wieków fascynuje Europejczyków. To zakątek świata, gdzie innowacyjność miesza się z wielowiekowymi tradycjami. Kraj nowinek technicznych, starych świątyń i doskonałego jedzenia, o którym można aby pisać i pisać.
Wśród niezliczonych smakołyków w życiu mieszkańców Archipelagu Japońskiego szczególną rolę odgrywają słodycze. Śnieżnobiałe ciastka ryżowe jadane od początków naszej ery, łakocie przywożone z Chin, wyszukane specjały z Kioto towarzyszące ceremonii herbacianej czy ekstrawaganckie ciasta przygotowywane przez najlepszych, współczesnych cukierników to tylko wycinek bogactwa tego, co oferuje kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni.
Słodycze japońskie to jedna z pierwszych, tak kompleksowych publikacji poświęconych japońskiemu cukiernictwu wydanych w języku europejskim. To niezwykła podróż w czasie, w trakcie której nie zabraknie wizyt do cesarskiej kuchni, bogatych domach samurajów, a także kupców czy popularnych zakładach cukierniczych.
Magdalena Tomaszewska-Bolałek – japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: Tradycje kulinarne Japonii i Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii. Zawodowo zajmuje się opracowywaniem i prowadzeniem warsztatów kulinarnych i spotkań i kursów z zakresu historii jedzenia czy obyczajów stołowych.
Poza kwestiami kulinarnymi badaróżne aspekty kultur azjatyckich (sztuka, popkultura, moda, organizuje pokazy oraz warsztaty zakładania kimona). Swymi autorskim przepisami i felietonami dzieli się na blogu Kuchniokracja.