rewolucyjny przewodnik dotyczący wytwarzania żywności. Uczy, jak odżywiać się zdrowo, bo w sposób w pełni świadomy, i jak równocześnie zaoszczędzić pieniądze i ograniczyć produkcję śmieci. Autorka dzieli się z nami całym swym doświadczeniem, demonstrując, iż można samemu wyprodukować każdy rodzaj żywności i że nie jest to wcale skomplikowane. Dzięki jej wskazówkom bezproblemowo przygotujemy i podstawowe produkty, takie jak mąki, makarony, słodycze, sery, napoje, przetwory, lody, i te nietypowe, jak tofu, miso, tempeh czy seitan. Korzystając z przepisów z niniejszej książki, z radością będziemy robić domowe pierożki, naturalne jogurty i pachnące pieczywo, zamiast kupować mrożonki, zupki w proszku czy batoniki. Odkryjemy też sposoby długiego przechowywania żywności bez używania jakichkolwiek dodatków. Dopełnieniem książki jest rozdział poświęcony zorganizowaniu ogródka warzywnego na balkonie, byśmy mogli w sposób ekologicznie zrównoważony samodzielnie hodować wszystko, co konieczne do zdrowego odżywiania się. Lisa Casali prowadzi blog ecocucina.org poświęcony żywności naturalnej, jest autorką książek kulinarnych. Od wielu lat genialnie łączy świadomość organiczną z pasją do gotowania i znajomością zasad zdrowego odżywiania. Prowadzi programy telewizyjne dotyczące samodzielnego wytwarzania żywności oraz alternatywnego stylu życia (Rai 1, Rai 3). Jest konsultantką WWF do spraw kampanii na rzecz jednostajnego odżywiania. Współpracuje z czasopismami i serwisami internetowymi. Niniejsza książka nawiązuje do reprezentowanej przez nią filozofii ograniczenia zgubnego wpływu człowieka na środowisko poprzez wzrastającą samowystarczalność w kuchni i odżywianie się w sposób coraz bardziej świadomy i zdrowy. Odbiorcy: - wszyscy, którzy szukają naprawdę zdrowej żywności i chcą wcielać w życie idee ruchów ekologicznych - osoby, którym choć raz przemknęło poprzez myśl, iż może warto wrócić do źródeł i zacząć przygotowywać posiłki zupełnie samodzielnie, uwalniając się od gotowych artykułów tworzonych przemysłowo.