Wciągająca jak thriller, rzetelna jak encyklopedia, W restauracji to książka dla wszelkich, którzy lubią jeść, lecz jeszcze bardziej lubią wiedzieć. W restauracjach nigdy nie chodzi wyłącznie o jedzenie. Bywanie w restauracjach to sposób na okazanie statusu i zrealizowanie celów niemających nic wspólnego z zaspokojeniem głodu. Restauracje są lustrem, w którym ogląda się dane społeczeństwo i dana epoka, i jako takie od początku XX wieku były obiektem zainteresowania socjologów i psychologów. Książka jest fabularyzowanym dokumentem z wartką akcją, opowiadającym o eksperymencie z pogranicza kulturoznawstwa i socjologii. Wyjaśnia, w jaki sposób to, co dzieje się w kuchni i na zmywaku, jest powiązane z przemianami zachodzącymi w życiu społecznym. Ukazuje cykl, jaki przeszedł biznes restauracyjny od wyszukanych restauracji francuskich, poprzez amerykańskie fast foody, po najbardziej prekursorskie lokale kulinarne dzisiejszych czasów. Książka jest okraszona anegdotami o słynnych restauratorach i sławnych bywalcach – takich jak Simone de Beauvoir, George Orwell, Elvis Presley, Marcel Proust i in.
- Autorzy: Ribbat Christoph
- Ciężar: 0,52
- Format: 14.0x22.0cm
- ISBN: 9788380083936
- Języki: polski
- Kod wydawcy: 20169
- Miejscowość: Poznań
- objętość: 344
- Oprawa: Twarda
- PKWiU: 58.11.1
- Rok wydania: 2017
- Tłumacze: Kledzik Emilia
- typ publikacji: KS
- Wydanie: 1
- Wydawca: Media Rodzina
- Wysokość: 30