Bourbon Bulleit znamionuje się stosunkowo wysoką zawartością whiskey żytniej (28%), resztę stanowią kukurydza (68%) i słód jęczmienny (4%). Produkowany jest bardzo pracochłonną metodą, która łączy najróżniejsze procesy fermentacji i destylacji po to, by powstało aż 10 różnorodnych rodzajów whiskey. Te są mieszane dopiero po około 10-letniej maturacji w dębowych beczkach. Gotowy alkohol ma bardzo wyrazisty i raczej wytrawny smak, pełen bogatych, ciepłych nut suszonych owoców, wanilii i cynamonu.
Początki bourbona Bulleit przypadają na lata 30. XIX wieku. Pomysłodawcą jego receptury i twórcą był Augustus Bulleit, karczmarz z Louisville w stanie Kentucky, który poświęcając się swej pracy poświęcił praktykę prawniczą. Augustus długo eskperymentował w swej przydomowej gorzelni, poszukując adekwatnego smaku i charakteru napoju, zanim zdecydował się ostatecznie sygnować go swym nazwiskiem. Króregoś dnia, wioząc transport beczek z Louisville do Nowego Orleanu, Augustus Bulleit zniknął. Zapadł się pod ziemię i wszelki słuch po nim zaginął - tak iż do dziś nie wiadomo, co się dokładnie stało. Po przeszło 150 latach Thomas E. Bulleit Jr. Wznowił dzieło swego prapradziadka i rozpoczął produkcję bourbona na własną rękę. Hołdując rodzinnym tradycjom, postanowił,trunek w widocznej części powinien powstawać z żyta. To właśnie żyto nadaje Bulleitowi jego charakterystyczny, śmiały i wyrazisty smak pełen akcentów korzennych oraz aksamitnie gładki finisz.