Dwudziestoletnie porto rodzaju tawny z najstarszego producenta porto na świecie. Początki firmy Kopke wiążą się z kontaktami dyplomatycznymi i handlowymi pomiędzy Portugalią - kraju, który dzięki odkryciu Nowego Świata i drogi morskiej do Indii urósł do rangi handlowego imperium - a Ligą Hanzeatycką, w XVII w. Już wyraźnie podupadłą, ale wciąż mającą niemałe udziały w europejskim rynku. Firmę założył Nicolau Köpke, konsul generalny Hanzy, który osiedlił się w Portugalii w 1636 roku. Pierwsze butelki wina posłał do rodzinnego Hamburga już dwa lata później. Poprzez ponad stulecie Kopke ograniczała się jedynie do sprzedaży portugalskich win w Europie Środkowej; przełom nastąpił w 1781 roku, kiedy to firma nabyła ziemię w Douro i rozpoczęła wyrób własnych win wzmacnianych. Kilkadziesiąt lat później - w burzliwym, naznaczonym społecznymi konfliktami i rewolucjami okresie, który nastąpił po kongresie wiedeńskim - właściciele producenta wystąpili z konkretną deklaracją polityczną, wspierając w portugalskiej wojnie domowej (1828-34) progresywną partię liberalną. Jak wiadomo, liberałowie odnieśli w tej wojnie zwycięstwo, a w dowód wdzięczności Cristiano Nicolau Kopke, praprawnuk Nicolaua, otrzymał szlachecki tytuł barona Vilar. Co jednak ważniejsze, deklaracja ta stanowiła wyraz wartości producenta i po dziś dzień je definiuje.
W 1922 roku Kopke dokonała zakupu posiadłości Quinta de São Luiz. Tamtejsza winnica, od zawsze przyciągająca znawców wybornych win, momentalnie stała się i nadal pozostaje perłą w koronie marki. Dla jej ambitnych właścicieli, dążących do pełnego zastosowania potencjału Douro, przejęcie Quinta de São Luiz było niczym powrót do domu - i przestąpienie bram raju zarazem. Obecnie Kopke pozostaje wierna swoim wielowiekowym tradycjom, jej mury zaś rokrocznie opuszczają butelki świetnych win wzmacnianych, rocznikowych, poddawanych często kilkudziesięcioletniej maturacji w dębie.
Kolor: bursztynowo-brązowy ze szkarłatnymi refleksami. Zapach: syropowaty, gęsty, odurzający; wyczujemy czekoladę, suszone morele i figi, konfiturę z czerwonych owoców, śliwki i orzechy. Lata spędzone w beczkach dodały winu rewelacyjnych aromatów drzewa sandałowego, dębu i wanilii. Smak: po prostu błyskotliwy; nuty miodu, karmelu, toffi, prażonych orzechów i wędzonej śliwki, migdałów i czereśni, dojrzałego melona, kandyzowanej skórki pomarańczowej, goździków i pieprzu. Finisz: długi, powłóczysty z akcentami szlachetnego alkoholu; rozgrzewający, lecz nie palący.
Kopke Tawny 20 YO cudnownie rozgrzewa, a także dodaje smaku szykownym deserom i serom sezonowanym. Atrakcyjna skrzynka czyni z niego niezwykle wyszukany prezent.
Nagrody i wyróżnienia:
złoty medal na Berliner Wine Trophy 2016
92/100 od magazynu "Wine Enthusiast"
90/100 od magazynu "Wine Spectator"